Satul unic din România unde aurul curge, la propriu, în râuri. Oamenii au rămas muți de uimire

Satul unic din România. Locul unde aurul curge, la propriu, în râuri. Oamenii au rămas muți de uimire. I se mai spune și El Dorado al României!

Săcărâmb, satul de legendă (Foto: Daniel Guță)
Săcărâmb, satul de legendă (Foto: Daniel Guță)

Săcărâmbul, satul de legendă

Este vorba de satul Săcărâmb din Hunedoara, acolo unde Munții Metaliferi, bogați în zăcăminte, au oferit de-a lungul timpului tone de aur, argint și alte metale rare. Minele din Săcărâmb s-au închis însă de aproape două decenii, însă urmele bogăției continuă să dăinuie la tot pasul, potrivit Adevărul. S-au închis din cauza costurilor mari de producție, a tehnologiilor învechite și a lipsa potențialului economic de la acea vreme. Și epuizarea zăcămintelor au reprezentat o problemă, având în vedere că în zonă (Certejul de Sus – Săcărâmb) s-ar regăsi peste 100 de tipuri de minerale. În secolele XVIII – XIX minele din zona Băița-Certej-Săcărâmb au atras familii din toată Europa datorită bogăției întâlnite aici. Metalele prețioase se găseau atunci la adâncimi mici în galerii, iar elementele rare erau în floare. De pildă la sfârșitul secolului al XVIII-lea la Săcărâmb a fost găsit unul dintre cele mai mari zăcăminte de telur din lume. 

Săcărâmb (Foto: Daniel Guță)
Săcărâmb (Foto: Daniel Guță)

„Minele de la Săcărâmb și Certej s-au închis prin anii 2005 - 2006, iar mulți localnici le-au regretat. Aveau de lucru, chiar dacă munca în mină a fost grea, iar după închiderea exploatării le-a fost greu să se mai angajeze altundeva, deși aveau nevoie de vechime în muncă. Unii s-au făcut ciobani ori au plecat din sat. Cu timpul, alți localnici sau oameni veniți în zonă, mai înstăriți, au renovat casele vechi și au construit pensiuni, pentru că satul atrage turiști. Dar nu toată lumea se descurcă, Sunt case fără canalizare, fără apă, iar iernile sunt grele aici”, spune Maria, o vârstnică din satul Săcărâmb, potrivit Adevărul.   

Atracția principală a fost Dealul Calvaria Mare, un con vulcanic în jurul căruia s-au țesut de-a lungul timpului numeroase legende. Săcărâmbul a fost înființat în jurul său, iar înauntrul acestui munte s-au construit zeci de galerii de mină odată cu secolul al XVIII-lea.â

Săcărâmb (Foto: Daniel Guță)
Săcărâmb (Foto: Daniel Guță)

Legenda Săcărâmbului

Săcărâmbul nu este lipsit de legende. Se spune că un sătean din Nojag, în timp ce își mâna porcii prin pădure a văzut slipind un bolovan, undeva într-o râpă ascunsă. A coborât acolo, a dsprins bucata ce sclipea și a doua zi a prezentat-o în fața unui moșier care avea o mică exploatare minieră în acea zonă. În final, piatra s-a dovedit a fi aur, iar vestea bogăției din această zonă s-a răspândit peste tot.

„Aici a existat cel mai bogat zăcământ de aur şi argint din Europa, cu aurul cel mai pur, de 24 de Karate, care timp de peste 100 de ani a susţinut băncile europene. Ca dovadă, chiar Biserica Romano – catolică, veche din 1753, a fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza, fiind clădită pe banii celor din Săcărâmb.”, spunea cercetătorul Alexandru Tokar, autor al unei monografii a Săcărâmbului.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net