Alexei Navalnîi va rămâne în arest timp de 30 de zile. Reacția opozantului rus

18 ianuarie 2021
article img
Alexei Navalnîi va rămâne în închisoare timp de 30 de zile Sursă foto: AFP

Opozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară. Policitianul a fost otrăvit, în urmă cu cinci luni, cu agentul neurotoxic noviciok și s-a aflat sub supravegherea medicilor germani pe parcursul procesului de recuperare.

Liderul opoziției la regimul Putin a venit cu avionul din Germania, duminică, și a fost reținut imediat cum a pășit pe aeroportul din Moscova. Pe perioada nopții a fost ținut la o secție de poliție din orașul Khimki, la nord de Moscova. Navalnîi fusese pus pe lista persoanelor căutate la nivel federal luna trecută pentru nerespectarea termenilor eliberării condiționate într-un caz în care fusese condamnat pentru fraudă, în 2014. Policianul susține că acuzațiile aduse sunt nefondate. 

article img
Alexei Navalîi a fost reținut la scurt timp după ce a aterizat în Moscova Sursă foto: EPA-EFE

Luni dimineață, Navalnîi a fost audiat sumar în fața secției de poliției în care fusese dus de la aeroport. „Unii oameni mă filmau, alții pur și simplu așteptau – asta e ceea ce se numește o audiere deschisă la instanța din Khimki. Spun că evaluează rămânerea mea în arest. Dar de ce are loc această audiere într-o secție de poliție? De ce nu am primit nicio înștiințare? Am văzut multe momente în care și-au bătut joc de justiție până acum, dar bunicul din buncăr este atât de speriat încât s-au decis să arunce la gunoi o mulțime de proceduri”, a spus Navalnîi într-un clip video publicat pe Instagram înainte de audiere.

În 2017 Aleksei Navalnîi a fost expus unui agent toxic

Apropiații spun că au mai existat atacuri îndreptate spre Aleksei Navalnîi. În 2017 a fost diagnosticat cu o afecțiune a pielii apărută, cel mai probabil, crede medicul lui, după expunerea la un agent toxic. Navalnîi a suferit atunci o reacţie alergică acută şi un medic a spus că este posibil ca reacţia să fi venit în urma otrăvirii cu o substanţă chimică necunoscută. S-a vindecat după o perioadă de spitalizare, însă politicianul susține că întâmplarea nu a fost un banal accident.