Armele de care fuge până și Vladimir Putin: „Sisteme integrate complexe”
Generalul Dan Grecu, doctor în științe militare și informații, combate propaganda Kremlinului, care susține că NATO a provocat Federația Rusă, și transmite ce arme le-ar fi necesare ucrainenilor, pentru a schimba soarta războiului.
Astfel, din perspectiva armamentului, Ucraina se afla într-un dezavantaj încă de la începutul războiului, iar acesta este accentuat de puterea Federației Ruse de a distruge sau avaria capacitățile ucrainenilor de producție internă.
Ce rol au avut armele trimise Ucrainei
Dan Grecu a subliniat că, în ciuda ajutorului considerabil oferit de către Occident, acesta doar a compensat lipsurile deja existente, permițându-le ucrainenilor să opună rezistență ofensivei ruse și să contracareze planul de ofensivă, un blitzkrieg, care viza un atac și o cucerire rapidă a Kievului.
Urmărește și: Azovstal, un morman de fiare! Aşa arată uzina din Mariupol după ce a fost bombardată de ruşi
Totuși, o bună parte din ajutoarele promise au ajuns în posesia Ucrainei, iar acest pachet militar va contribui la reducerea decalajului dintre țara invadată și Rusia.
De exemplu, potrivit generalului Dan Grecu, acesta a mai subliniat că rachetele sol-navă Harpoon au fost redus considerabil presiunea ce era pusă asupra orașului Odessa, obligând navele Federației Ruse să mențină distanța.
Te-ar mai putea interesa și: Arnold Schwarzenegger, mesaj tranșant pentru Europa: «Avem mâinile pătate de sânge»
Când ne putem aștepta la o contraofensivă?
Ca notă informativă, la începutul lunii mai, Ucraina a reușit să scufunde nava amiral Moskva, folosind două rachete de croazieră și menținând ofensiva maritimă a Rusiei la nivel minim.
„Mai mult, livrarea sistemelor reactive MLRS/HIMARS, cu bătaie probabilă de până la 80 km, mare precizie şi putere de lovire sunt alte argumente în favoarea ucrainenilor, pentru că toate acestea vin sub forma unor pachete, care nu conţin doar componenta de lovire (arma şi muniţia propriu-zise), ci reprezintă sisteme integrate complexe care mai conţin şi componentele de cercetare, achiziţia ţintelor, comandă, control şi comunicaţii”, spune generalul.
Totuși, în ciuda armamentului livrat, Ucraina mai are mult de lucru până la declanșarea unei contraofensive de succes, asta în condițiile în care autoritățile ucrainene au transmis că au mobilizat un milion de soldați și mai pot mobiliza încă două milioane.
Citește continuarea articolului pe Adevărul.ro
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!