Oraşul Alep, evacuat. Ce se întâmplă cu rebelii aflaţi sub asediu

simeon stalpnicul png
Primul grup de răniţi a fost evacuat din estul oraşului Alepfoto: AFP

Masacrul pare a fi luat sfârşit. Televiziunea de stat siriană a transmis în direct, marţi (15 decembrie), imagini cu ambulanţe şi autobuze trimise pentru a evacua răniţii şi civilii din estul oraşului Alep, care se află sub asediul armatei de câteva zile.

Potrivit unui reporter al postului american NPR, voluntari şi activişti din opoziţi au confirmat că primul grup de răniţi a fost evacuat. Observatorul sirian pentru drepturile omului, organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a mai devzăluit că armistiţiul a început în jurul orei locale 4 dimineaţa, după ce bombardamentele au devastat oraşul. 

Conform Reuters, un bărbat a povestit că lunetişti au deschis focul asupra ambulanţelor care au încercat să intre în zona asediată. 

Evacuarea e parte a unui acord între rebeli şi guvern şi e, în fapt, capitularea oraşului Alep, susţine Associated Press. "Rebelii au avut controlul părţii de est a oraşului timp de patru ani, dar l-au pierdut rapid în ultimele zile, din cauza masacrului guvernului sirian". 

Rebelii vor fi duşi în nord, în apropierea graniţei cu Turcia. Nici aceea zonă nu e sigură, dar e mai mare decât estul oraşului Alep. Rebelii nu mai au mâncare şi nici medicamente, iar acolo nu vor fi prinşi într-o zonă mică şi sub bombardament.

Şi miercuri s-a încercat evacuarea oraşului, dar armistiţiul a eşuat. ONU a spus că "umanitatea s-a topit la Alep", după ce armata siriană a fost acuzată că ucide civili în propriile case. "Am primit informaţii că forţele proguvernamentale au ucis 82 de civili, inclusiv 11 femei şi 13 copii, în patru cartiere diferite”, spune Rupert Colville, oficial ONU. Situaţia din oraşul sirian a fost dramatică, iar civili prinşi în bombardament au publicat mesaje de adio pe site-uri de socializare şi au cerut lumii să nu ignore genocidul şi să ajute victimele regimului Assad. 

image png
cub anamaria prodan png
sarah anamaria prodan jpg
giselle si tom brady
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
FotoJet (1) jpg
Prințul Harry și Meghan Markle png
traian basescu 0 jpeg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Chefi la cutite ouă de emu Foto Anten 1 jpg
image
image
image
image
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg
Muzeul Vaticanului jpg
Lebăda a fost salvată în cele din urmă jpg
Saptamana Modei de la Paris jpg
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia