Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani. Soțul reginei Elisabeta fusese externat după o lună de stat în spital


    Prințul Philip a murit la 99 de ani Sursă foto: EPA-EFE
Prințul Philip a murit la 99 de ani Sursă foto: EPA-EFE

Vești triste pentru casa regală britanică. Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani, la castelul Windsor. Ducele de Edinburgh fusese exgternat în urmă cu trei săptămâni după o lună de stat în spital, din cauza unei infecții și a unor afecțiuni cardiace mai vechi.

"Cu adâncă durere Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei mult iubit, Alteța Sa regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh", se arată în declarația de presă a Palatului Buckingham.”Alteța sa Regală a murit liniștit în această dimineață la Castelul Windsor", se mai arată în declarație.


    Prințul Philip fusese internat o bună perioadă de timp din cauza unor probleme cardiace Sursă foto: Profimedia
Prințul Philip fusese internat o bună perioadă de timp din cauza unor probleme cardiace Sursă foto: Profimedia

Prințul Philip și-a petrecut ultimele zile din viață la castelul Windsor, alături de regina Elisabeta.

Prințul Philip a fost ”sprijinul și călăuzitorul” reginei pe parcursul celor 73 de ani de căsnicie și în timpul celor 69 de ani de domnie.

”A fost, pur și simplu, sprijinul meu în toți acești ani. Eu și întreaga sa familie, precum și această țară și atâtea altele, îi datorăm mult mai mult decât va pretinde vreodată de la noi și mult mai mult decât vom ști vreodată”, a declarat regina Elisabeta la banchetul organizat cu ocazia nunții de aur, în 1997.

Regina Elisabeta s-a îndrăgostit de prințul Philip când avea 13 ani

Elisabeta și-a cunoscut viitorul soţ, pe Prinţul Filip al Greciei şi Danemarcei, pe când avea numai 13 ani. S-a îndrăgostit de tânărul de 18 ani care arăta ”ca un zeu viking”  şi a început să-i scrie, cât timp acesta era în Marina Regală.

În vara lui 1946, Prinţul Filip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947. Înainte de căsătorie, Filip a renunţat la titlul de Prinţ al Greciei şi Danemarcei, a luat titlul de Lt. Filip Mountbatten, după numele mamei sale, a fost naturalizat britanic şi s-a convertit la anglicanism. Chiar înainte de nuntă a fost numit Duce de Edinburgh şi a primit titlul de Alteţa Sa Regală.

Singurul care a avut îndoieli în privința acestei căsătorii a fost secretarul personal al regelui, Sir Tommy Lascelles, care-l descria pe Filip drept ”lipsit de maniere, needucat, un bărbat care, probabil, nu-i va fi credincios Elisabetei”.

Regina Mamă i-a scris la vremea respectivă ginerelui său, cerându-i asigurări că o va ”prețui” pe fiica sa. Filip, în vârstă de 26 de ani la vremea respectivă, i-a răspuns: ”S-o prețuiesc pe Lilibet? Mă întreb dacă nu cumva acest cuvânt este prea sărac pentru a descrie ce simt”.

În ciuda speculațiilor care mai de care mai spumoase, nimeni, nici măcar Kitty Kelly, cea mai înverșunată biografă americană, care a susținut la un moment dat că Nancy Reagan ar fi avut o relație cu Frank Sinatra, nu a reușit să dovedească vreuna din poveștile care circulau pe seama infidelităților lui Filip.

zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
cub andrele png
vouchere pentru energie electrica jpg
Kirstie Alley și John Travolta, sursă foto: Contul oficial de Instagram al actriței
Buzau 1 jpg
nick carter gettyimages 187744547 jpg jpeg
infidelitate jpeg
parlamentul european profimedia  jpg
image
image
image
image
image
image
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif