Reac╚Ťia jurnalistului arestat la Minsk, ├«nainte s─â fie dat jos din avion: "Aici m─â a┼čteapt─â pedeapsa cu moartea"

image
Roman Protasevici a fost arestat la ordinul președintelul belarus Alexandr LukașenkoFoto: captură video

Scene de groaz─â duminic─â (23 mai), la bordul unui Avion RyanAir! Aeronava a fost deturnat─â, la cererea pre╚Öedintelul belarus Alexandr Luka┼čenko. Motivul a fost arestarea unui jurnalist de 26 de ani, pe nume Roman Protasevici. Ziaristul exilat se afla pe o list─â cu nume de persoane c─âutate, dup─â ce a participat la protestele de anul trecut, unde manifestan╚Ťii l-au acuzat pe Luka╚Öenko de fraudarea alegerilor.

"Aici m─â a┼čteapt─â pedeapsa cu moartea", a spus Protasevici, ├«nainte de a cobor├« din avion. Martorii spun c─â b─ârbatul era extrem de speriat. Jurnalistul fusese exilat ├«n Polonia. Acesta a relatat pe larg despre manifesta┼úiile ├«mpotriva pre┼čedintelui Alexandr Luka┼čenko. Regimul lui Luka┼čenko ├«l acuz─â pe Protasevici c─â a ┼či coordonat acele proteste, potrivit observatornews.ro.

Oamenii au protestat pe aeroportul din Vilnius, după arestarea lui Roman

image
Pe aeroportul din Vilnius, pasagerii au fost ├«nt├ómpina┼úi de premierul Lituaniei dar ┼či de protestatari Foto: AFP

Pre╚Öedintele Alexandr Luka┼čenko a st├órnit v├ólv─â la nivel interna╚Ťional. Ini╚Ťial, s-a crezut c─â avionul a aterizat de urgen╚Ť─â din cauza unei amenin╚Ť─âri cu bomb─â. Avionul a decolat abia dup─â ┼čapte ore. Pe l├óng─â Protasevici, au r─âmas la Minsk logodnica sa ┼či al┼úi patru pasageri despre care nu se mai ┼čtie nimic. Pe aeroportul din Vilnius, pasagerii au fost ├«nt├ómpina┼úi de premierul Lituaniei dar ┼či de protestatari cu pancarte pe care scria "Unde este Roman?".

Reac╚Ťiile interna╚Ťionale nu au ├«nt├órziat s─â apar─â. Gestul pre╚Öedintelui Alexandr Luka╚Öenko a fost aspru criticat. Pre┼čedinta Comisiei Europene ┼či premierul polonez calific─â incidentul drept o "deturnare" iar pre┼čedintele Lituaniei a vorbit chiar de "terorism de stat".

Secretarul de stat american a cerut eliberarea imediat─â a ziaristului, la fel ca numero┼či lideri ┼či mini┼čtri europeni. ┼×i ministerul rom├ón de externe condamn─â incidentul ┼či l-a convocat ast─âzi pe ambasadorul Belarusului pentru a-i comunica acest lucru.

292012189 604643087687535 7824427819398321270 n jpg
Johnny Depp FOTO EPA-EFE
surorile gabor webp
foto2 viviana si fetele jpg
FotoJet jpg
livia graur jpeg
livia graur familie jpg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet jpg
seceta pamant crapat jpeg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
FotoJet (1) jpg
canicula bucuresti 1 jpeg
probleme de sanatate batrani jpeg