Referendum în Grecia. Se decide aprobarea sau nu a măsurilor de austeritate

Ultima actualizare:
Alexis Tsipras a prezentat creditorilor planurile de reformă ale guvernului elen
Alexis Tsipras a prezentat creditorilor planurile de reformă ale guvernului elen

Peste 8 milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a vota împotriva sau în favoarea măsurilor de austeritate şi reforme propuse de către creditorii ţării. Un astfel de referendum în Grecia, supranumit pe reţelele de socializare Grexit este considerat esenţial pentru menţinerea Atenei în zona euro.

Cu o populaţie divizată şi cu o incertitudine asupra viitorului ei în zona euro. Aşa pare din exterior în acest moment Grecia. Măsurile economice propuse de creditorii internaţionali, condiţie obligatorie pentru continuarea programului de asistenţă financiară, nu sunt asumate de Guvernul de la Atena şi ca măsură de compromis s-a decis organizarea unui referendum în Grecia. O măsură poate prea populistă în condiţiile în care se află ţara în acest moment. Acum însă totul stă la mâna "nehotărâţilor".

Referendum în Grecia: Taberele sunt relativ egal împărţite

Sondajele de opinie din ultimul timp arată faptul că populaţia Greciei este divizată în acest moment. Avem potrivit datelor venite de la Atena în jur de 44.8% din populaţie hotărâtă să voteze DA, în timp ce 43.4% doresc ca măsurile de austeritate să nu fie aprobate. În această situaţie, totul se decide cu ajutorul "nehotărâţilor". 11.8% din populaţia Greciei se declară nehotărâtă în ceea ce priveşte opţiunea de vot, procent suficient cât să înclină balanţa decisiv către una din tabere, potrivit Mediafax.ro.

Referendum în Grecia: Organizarea lui, decisă de Tsipras

Referendum Grecia 2015: Yanis Varoufakis, Ministrul de Finanțe al Greciei, acuză creditorii
Referendum Grecia 2015: Yanis Varoufakis, Ministrul de Finanțe al Greciei, acuză creditorii

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii țării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Referendum în Grecia: Tsipras a votat în jurul orei 10.30

Premierul Tsipras a intrat zâmbitor în sala de vot
Premierul Tsipras a intrat zâmbitor în sala de vot

Premierul elen Alexis Tsipras a venit să voteze în jurul orei 10.30 la secţia de votare din capitala Greciei, unde acesta era arondat. Îmbrăcat lejer şi zâmbitor, acesta a glumit cu cei prezenţi în sală în principal din pricina fotoreporterilor prezenţi într-un număr foarte mare. Premierul s-a declarat împotriva măsurilor de austeritate şi a încurajat populaţia să voteze "NU".

Referendum în Grecia: Primul din ultimii 41 de ani

Referendumul organizat duminică, 5 iulie, este unul realizat într-un timp record, mai exact opt zile, şi este primul referendum care are loc în Grecia în ultimii 41 de ani. La ultimul referendum, din 1974, grecii au decis că vor republică și nu monarhie. Urnele s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide peste 12 ore, la ora 19:00, când sunt așteptate și primele exit-polluri.

Referendum în Grecia: Varoufakis a acuzat de "terorism" organismele internaţionale


    Referendum Grecia 2015: Yanis Varoufakis, Ministrul de Finanțe al Greciei, acuză creditoriifoto: captură video
Referendum Grecia 2015: Yanis Varoufakis, Ministrul de Finanțe al Greciei, acuză creditoriifoto: captură video

Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzând de "terorism" Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Referendum în Grecia: Nu e prima oară când se află în incapacitate tehnică de plată

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net