Români pedepsiţi în Anglia: 22 de ani de puşcărie că au furat fier vechi. La noi: cel mult 2 ani

Cinci români au dat 14 lovituri până să fie prinşi la furat de cupru în Ribble Valley, din districtul Lancashire, Marea Britanie, scrie dailymail.com. Îşi puneau viaţa în pericol când se urcau pe stâlpii de electricitate cu 765.000 de volţi, dar s-ua ales cu o sumă frumuşică: 120.000 lire sterline. Localnicii au rămas fără curent electric şi s-au plâns autorităţilor. Poliţiştii au pus mâna pe hoţii români, abia după a 14-a lovitură. Au primit, în total, 22 de ani de puşcărie.

Situaţia este cu totul alta la noi în ţară.

S-a furat de pe autostradă, din construcţiile vechi sau noi, capacele de la canale, de pe stâlpii electrici, şine de cale ferată. La nivel naţional, anul trecut, pagubele generate de furturi s-au ridicat la peste 46 de milioane de lei, numai la calea ferată.

Foarte puţin hoţi de fier vechi sunt prinşi în ţara noastră, iar pedepsele sunt mici. Abia acum   Ministerul Transporturilor a propus creşterea pedepselor minime pentru distrugerea reţelei de cale ferată de la 2, la 4 ani, respectiv de la 3, la 5 ani în cazul sustragerii de componente sau bunuri din vagoane.

De multe ori, hoţii de fier ajung să paralizeze cartiere sau localităţi întregi, lăsându-le fără curent electric, provoacă întârzieri trenurilor pentru că fură elemente de cale ferată sau pun şoferii în pericol, luând pe sus semne de circulaţie, parapeţi sau parazăpezi.

Hoţii români au atins şi un record: au lăsat fără curent electric câteva localităţi din Bulgaria şi din sudul judeţului Constanţa, provocând totodată o pagubă evaluată de Transelectrica la 500.000 de euro. A fost nevoie de o lună pentru repunerea în funcţiune a reţelei respective.

Ce se fură mai mult de la CFR: şine, contraşine, eclise metalice de prindere a şinelor, platelaje metalice de pod, unităţi luminoase corespunzătoare semnalelor de circulaţie şi manevră, echipament şi aparataj SCB (bobine de joantă, rezistenţe, picheţi, relee, transformatoare, inductori, electromecanisme de macaz etc.), componente ale liniei de contact (cablu purtător, fir de contact, ancorări mediane), cabluri de alimentare şi dependenţă a instalaţiilor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei feroviare, cabluri de telecomunicaţii.

maurice munteanu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
Adriana și Eliza Iliescu
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
horoscop
cub anca androne png
jude law phillipa coan jpeg
Catrinel Sandu familie Sarasota Florida jpg
Nepoții reginei Margareta FOTO Instagram
Liderul centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de forțele ruse. Foto: Twitter
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg