Românii, grav afectați de un Brexit fără acord. Ce industrie va rămâne fără mii de locuri de muncă


    România va fi grav afectată în situația unui Brexit fără acordfoto: Shutterstock
România va fi grav afectată în situația unui Brexit fără acordfoto: Shutterstock

Un Brexit fără acord ar putea duce la pierderea a 130.000 de locuri de muncă în Europa, potrivit unui raport al Confederaţiei Europene a Producăto¬rilor de Haine şi Textile (Euratex), citat de Digi24. România ar putea fi a doua cea mai afectată țară, cu 12.000 de locuri de muncă pierdute în industria textilă.

12.000 de locuri de mun­că din industria textilă din Româ­nia ar putea fi în pericol în condiţiile în care premierul Marii Britanii Boris John­son nu ajunge la un acord cu Ursula von der Leyen, preşedintele Co­misiei Euro­pene, în negocierile pri­vind rela­ţiile bilaterale post-Brexit. Părţile au anun­ţat prelungirea discu­ţi­ilor până du­mi­nică în încercarea de a găsi o soluţie.

Riscul pentru un Brexit fără acord este însă mare, iar acest lucru pune pre­siune pe industria textilă eu­ro­peană care livrează masiv către Marea Britanie, ţară care a dat lumii unele dintre cele mai importante nume din mo­dă, de la Asos la Marks & Spencer sau Primark, potrivit raportului citat de Digi24.

Producția de textile și încățăminte, cea mai afectată de un Brexit fără acord

"Producţia de haine, încălţăminte şi textile se va nu­mă­ra printre cele mai afec­tate industrii de un Brexit fără acord, dat fiind că peste 100.000 de locuri de muncă din UE şi alte aproape 30.000 de joburi din Marea Britanie ar putea dispărea", potrivit unui anunţ al Confederaţiei Europene a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex) care a rea­lizat un studiu de im­pact împre­ună cu Uni­versitatea din Leuven.

Cele mai afectate țări din Europa vor fi Italia, România, Portugalia, Germania, Franța, Spania și Polonia.

România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019, scrie Mediafax, citând Ziarul Financiar. Piaţa locală este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa şi chiar din lume.

Citește și:

Brexit. Marea Britanie, ultima zi în Uniunea Europeană

Cetăţenii români nu vor avea nevoie de viză pentru Marea Britanie, după Brexit

cub anamaria prodan png
cub horoscop 1 gif
catalin remus avocatul31 jpg
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
cub catalin botezatu png
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg