Un mister vechi de 50 ani a fost rezolvat. Motivul apariției găurii misterioase în gheața din Antarctica

Oamenii de știință anunță că au rezolvat un mister de mai bine de 50 de ani. Au găsit explicația în legătură cu apariția repetată a găurii imense în gheața din Antarctica. Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, potrivit cercetătorilor.

Gaura care se tot formează Foto: Profimedia
Gaura care se tot formează Foto: Profimedia

Când a apărut prima dată gaura numită "Maud Rise polynya"

Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, numită Maud Rise polynya, în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci a reapărut fugitiv și sporadic, având de fiecare dată dimensiuni diferite, cu toate că se formează în același loc. De asemenea, s-a mai întâmplat ca timp de ani de zile acest fenomen să nu aibă loc.

Acest lucru i-a lăsat pe oamenii de știință nedumeriți cu privire la condițiile exacte necesare pentru ca gaura să se formeze. În 2016 și 2017, s-a format o gaură imensă, de 80.000 de kilometri pătrați, care a rămas astfel timp de câteva săptămâni în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să arunce o privire mai atentă asupra fenomenului și să rezolve în cele din urmă misterul vechi de 50 de ani. Ei au scris despre descoperire în revista Science Advances. „2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat autorul principal Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton din Anglia.

Cum se formează găurile misterioase 

Când vara se transformă în iarnă în Antarctica, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane km pătrați la 18 milioane de km pătrați, acoperind 4% din suprafața Pământului. Cum se formează Găurile din această gheață, numite polynyas, se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în afară.

Acest vânt rece îngheață, de asemenea, mai multă apă de mare în interiorul acestora, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață. Dar în oceanul deschis și departe de aceste vânturi de coastă, unde se formează Maud Rise, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Acest lucru, împreună cu o reducere uimitoare a întinderii totale a gheții din Oceanul de Sud, i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe ce condiții specifice ar putea cauza formarea Maud Rise.

Ce au descoperit oamenii de știință

Pentru a investiga misterul, oamenii de știință au analizat datele de la sateliți, dar au analizat și observațiile anterioare făcute de alți cercetători. Ei au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.

Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, potrivit cercetătorilor. Schimbările climatice fac deja vânturile de pe cel mai sudic continent mai puternice, creând probabil mai multe găuri de acest fel în viitor. Între timp, 40% din apele oceanului global își găsesc originea în coasta Antarcticii, ceea ce o face vitală în reglarea climatului regional de pe întreaga planetă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net