Unde se află cel mai ploios oraș din lume. Mersul afară e strict interzis: „Nu avem voie să ieșim în timpul ploilor.” VIDEO

Ultima actualizare:

Mawsynram, un oraș din India, este oficial cel mai ploios loc de pe Pământ, cu 11 ori mai multe precipitații decât faimosul drizzle Glasgow.

În orașul indian Mawsynram plouă mai mult ca-n Scoția / foto: captura Youtube
În orașul indian Mawsynram plouă mai mult ca-n Scoția / foto: captura Youtube

Cel mai ploios oraș din lume

Cel mai ploios loc de pe Pământ este de 22 de ori mai umed decât Londra și este adesea atât de intens plouat încât este prea periculos să ieși afară, conform Mirror.

Mawsynram este un oraș care nu seamănă cu niciun altul. Amplasat în mijlocul pădurilor verzi și luxuriante din Khasi Hills, în estul extrem al Indiei, deasupra Bangladeshului, este o zonă frumoasă, dar absolut îmbibată de apă.

Mawsynram primește aproximativ 11.873 mm de precipitații anual, ceea ce reprezintă de aproape 11 ori mai mult decât cei 1.109 mm care cad pe faimosul Glasgow și de 22 de ori mai mult decât cei 585 mm de precipitații care cad în Londra în fiecare an.

Mawsynram este un oraș care nu seamănă cu niciun altul de pe Glob

Jyotiprasad Oza este un locuitor al orașului de o viață și își câștigă existența conducând grupuri de turiști curioși prin TourHQ. Oamenii vin de departe pentru a experimenta cum este viața în cel mai ploios loc de pe Pământ, vizitatorii venind în mod regulat din SUA și Marea Britanie.

„Primim aproximativ 10.000 de turiști pe an. În timpul ploilor, oamenilor le place să ne viziteze pentru că sunt precipitații foarte abundente, în special din iunie până în septembrie", a declarat Jyotiprasad pentru Mirror chiar în momentul în care norii de ploaie - oarecum previzibil - au început să se deschidă deasupra lui.

Ploaia din Mawsynram nu este ca în majoritatea locurilor. Când începe, uneori nu se oprește zile întregi. Adesea, locuitorii se grăbesc înăuntru când se deschide cerul, doar pentru a constata că nu s-a mai oprit timp de o săptămână consecutivă. Și nu doar durata este cea care îl face să se deosebească.

Aici, într-o zi de iunie a plouat de 2 ori mai mult ca la Londra

Într-o singură zi de iunie, în oraș au căzut 1.003 mm de ploaie - de două ori mai mult decât primește Londra într-un singur an. Impactul unor astfel de precipitații intense asupra Mawsynramului poate fi devastator.

„În timpul ploilor abundente este imposibil să ieși afară. Nu ne putem face plimbarea zilnică. Nu avem voie să ieșim afară în timpul ploilor. Uneori, copiii nu pot merge la școală în timpul ploii. Este destul de periculos”, a explicat Jyotiprasad.

Alunecările de teren și inundațiile reprezintă o amenințare serioasă la adresa vieții atunci când încep să cadă ploile musonice, în timp ce energia electrică este întreruptă în mod regulat, iar rezervele de apă dulce nu fac față. 

Dincolo de pericolele pe care le presupune traiul într-un astfel de loc, natura neîncetată a umezelii îi face pe unii oameni să tânjească să se mute într-un loc ceva mai uscat. „Preferăm să ne mutăm acolo unde plouă mai puțin”, a declarat Jyotiprasad, adăugând că foarte puțini oameni se mută în zonă.

Dar de ce plouă așa mult în acest oraș din India

Motivele pentru cantitatea impresionantă de precipitații din oraș sunt multiple. Acesta se află la 1.400 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce înseamnă că orașul este supus unui climat de înălțime, care este mai intens datorită aerului cald și umed care se ridică din Golful Bengal în timpul sezonului musonic, precum și datorită alinierii dealurilor Khasi care obstrucționează fluxul de aer.

Locuitorii din Mawsynram au dezvoltat tactici și strategii unice pentru a se asigura că ploile nu le perturbă complet stilul de viață. Multe case sunt construite astfel încât să fie izolate fonic pentru a ține departe zgomotele asurzitoare ale ploilor.

Umbrelele tradiționale de corp întreg, numite Knups, sunt o metodă populară de a ține ploaia la distanță, în zilele în care un mac greu și cizmele welly pur și simplu nu sunt suficiente. Acestea sunt dispozitive mari, în formă de coajă, care sunt fabricate din bambus și frunze de bananier.

Ce îi mai atrage pe turiști în cel mai ploios oraș din lume

Ploaia nu este singurul motiv pentru care oamenii vizitează Mawsynram. Peisajele frumoase, punctele de belvedere și cascadele care țâșnesc din zonă și din împrejurimi sunt un mare succes pentru iubitorii de natură. O atracție deosebită sunt cascadele Nohkalikai, care sunt a patra cea mai înaltă din lume.

Când vine vorba de părți ale lumii cu vreme extremă, la capătul complet opus al scalei se află Kuwait City - așezarea cu cele mai ridicate temperaturi de pe Pământ. The Mirror a vorbit recent cu un locuitor de acolo, care a povestit cum s-au adaptat localnicii la temperaturile ridicate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net