Uniunea Europeană are planuri neașteptate pentru diplomele românilor
Uniunea Europeană are în vedere crearea unei diplome europene, care va fi recunoscută de toate statele membre, această schimbare aplicându-se la studiile superioare.
În urma conferinței din Paris, de marți, Uniunea Europeană are în vederea adoptarea și crearea unei diplome de studii universitare care va fi recunoscută de toate țările membre, arată EFE, citată de către Agerpres.
Proiectul a fost primit undă verde din partea mai multor state europene, dar procesul de adoptare va fi unul lung, deoarece vor fi necesar mai multe etape, conform informațiilor furnizate de către comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.
Diplomele românilor vor fi recunoscute la nivel european
”Ideea este ca aceste diplome universitare europene să poată fi aplicate pentru licenţe, programe de master şi doctorate. Pentru aceasta, trebuie să le oferim statelor membre o serie de caracteristici comune. După aceea, le revine lor (statelor membre - n.r.) să le încorporeze în legislaţiile naţionale”, a explicat comisarul european.
Adoptarea unei astfel de măsuri ar elimina mai multe probleme pe care sistemul de educație din România le are. Anume, realizarea de diferențe prin examene sau teste pentru a echivala diploma de studii în alte țării ce fac parte din blocul comunitar.
”Finanţarea cercetării trebuie înţeleasă de concetăţenii noştri, deoarece cercetarea trebuie finanţată mai mult şi mai bine. Înşişi cercetătorii trebuie să explice acest lucru”, a subliniat ministrul Franței, Frederique Vidal.
Acesta a salutat libertatea și dezvoltarea spațiului academic din Uniunea Europeană, bucurându-se și pledând pentru promovarea activității și competivității în spațiul academic european.
Studenții, victima pandemiei
De asemenea, s-a luat în vedere și problemele prin care studenții afectați de pandemie le suferă în mediul academic european. Oficialii UE au subliniat că lipsa interacțiunii sociale, a dezbaterilor și a glumelor între studenți nu va fi prolifică pentru viitorul acestora, acuzând învățământul universitar on-line ca fiind „mai bun decât nimic”.
În urma pandemiei cauzate de virusul Sars-Cov-2, mediile universitare locale, dar și europene au fost nevoite să-și mute cursurile în spațiul virtual, pentru a scădea riscul de îmbolnăvire a persoanelor ce participă la seminare, cursuri și laboratoare.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News