Irak: invazie justificată chiar şi fără arme de distrugere în masă


    O mamă şi trei copii, printre ultimii 15 morţi în Irak
O mamă şi trei copii, printre ultimii 15 morţi în Irak

Invazia Irakului ar fi fost justificată chiar dacă Saddam Hussein nu dispunea de arme de distrugere în masă, a estimat fostul prim-ministru britanic Tony Blair care a angajat ţara sa în războiul din 2003, într-un interviu difuzat sâmbătă de BBC1.

"Ideea era că el reprezenta o ameninţare pentru regiune şi dezvoltarea de ADM evident că făcea parte din ea", a declarat Blair, şef al guvernului între 1997 şi 2007, estimând că "cel mai important este că el (Saddam Hussein) a folosit arme chimice contra propriei sale populaţii".

Întrebat dacă el ar fi angajat ţara sa în război în martie 2003 chiar dacă Saddam Hussein nu ar fi dispus de ADM, Tony Blair a răspuns că "aş fi continuat să cred că era îndreptăţită răsturnarea lui. Evident că noi am fi angajat şi dezvoltat argumente diferite asupra naturii ameninţării".

Evocându-l pe fostul dictator Saddam Hussein, Blair a adăugat că 'nu pot într-adevăr să cred că noi am fi mai bine dacă el şi cei doi fii ai lui ar fi încă la putere... dar am avut de luat o decizie'.

Acest interviu este difuzat în momentul când continuă la Londra audierile publice ale anchetei angajamentului britanic în Irak în cadrul cărora Blair urmează să depună mărturie anul viitor, menţionează AFP.

În centrul anchetei figurează faimosul 'dosar' prezentat la 24 septembrie 2002 de Tony Blair şi care afirmă că Irakul dispunea de ADM susceptibile a fi desfăşurate în 45 de minute.

S-a dovedit apoi că în acest dosar menţiunea de 45 de minute a fost adăugată. Nicio ADM nu a fost descoperită după invazia din 2003 condusă de americani şi britanici.

cub horoscop supărare png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
front 1 Beyonce (gettyimages) jpg
cosmin selesiB jpg
Cuplu care doarme in pat - pijamale FOTO Shutterstock
Icoana Basilica ro webp
image
image
image
image
image
image
miri nunta jpeg
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg