Limba chineză, la mare căutare în Europa
În 2004, la Budapesta se deschidea prima şcoală primară bilingvă, maghiaro-chineză, finanţată de statul ungar. Această decizie a fost luată ca urmare a numărului mare de muncitori chinezi veniţi să lucreze în Ungaria şi a creşterii numărului de societăţi chineze. La început s-au înscris 86 de elevi, ai căror părinţi veniseră la muncă în Ungaria, din China sau din alte state asiatice.
Anul acesta sunt 229 de şcolari, dar, dintre aceştia, 90 sunt unguri. Mai mulţi părinţi maghiari au decis să-şi timită copiii la această şcoală deoarece au conştientizat ce oportunităţi se deschid pentru micuţi dacă vor vorbi chineză, mai ales acum, când China devine tot mai importantă pe scena economică mondială, scrie „The New York Times".
La intrarea în holul şcolii dai cu ochii de lampioanele care atârnă din plafon. Pereţii claselor sunt decoraţi cu materiale didactice şi calendare în limba chineză. Autorităţile de la Bejing au trimis manuale şi profesori, în funcţie de nevoile instituţiei, scrie Adevărul.
Investiţii masive în regiune
Educaţia nu este singurul domeniu în care China îşi face simţită prezenţa masiv în Europa Centrală şi de Est. Începând cu statele baltice şi până în Balcani, companiile chineze fac concurenţă acerbă firmelor occidentale atât pe piaţa imobiliară, cât şi în obţinerea contractelor pentru lucrări de infrastructură.
De asemenea, au investit în industria electronică şi chimică din această parte a Europei, pentru a „construi" drept un cap de pod pentru extinderea în interiorul pieţei unice europene. În Polonia, un consorţiu chinez a câştigat, anul trecut, contractul pentru realizarea a două secţiuni ale autostrăzii Lodz-Varşovia.
Nu este o afacere de mare anvergură, dar a fost prima societate non-poloneză şi non-europeană care a primit un contract ce va fi finanţat parţial cu bani de la Uniunea Europeană. Binenţeles că multe firme poloneze nu au fost fericite, a declarat Hnryka Bochniarz, preşedintele Confederaţiei poloneze a Antreprenorilor. Ei se plâng că firma chineză a fost subvenţionată chiar de guvernul de la Beijing, dar atâta timp cât aceasta îndeplineşte toate normele privind achiziţiile publice, nu poate fi exclusă.
Cap de pod spre UE
Societăţile chineze angajează muncitori şi ingineri polonezi, fiind din ce în ce mai active în Polonia, unde forţa de muncă este bine calificată şi încă relativ ieftină, comparativ cu cea din Europa de Vest. Chiar şi structura schimburilor comerciale s-a schimbat. Dacă până recent China exporta în principal textile, încălţăminte şi ceai în Polonia, acum este principalul furnizor de produse electronice.
Dacă în 2007 investiţiile chineze în Polonia se ridicau la 70 de milioane de euro, în 2010 s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro, spune Tomasz Ostaszewicz, director în cadrul Departamentului de cooperare bilaterală din cadrul ministerului polonez al Economiei. În Ungaria, investiţiile, care iau, de obicei, forma unor asociaţii în participaţiune, sunt răspândite începând de la producţia de electronice şi utilaje la cea de ambalaje, mase-plastice, hârtie.
Wanhua Industrial Group, a achiziţionat recent pachetul majoritar al BorsodChem, cel mai mare producător de poliuretan din Europa Centrală şi de Est. Wanhua care are sediul în oraşul Yantai, este lider pe piaţa Asia-Pacific în producerea de izocianaţi, un poliuretan folosit în construcţii, industria automobilelor, aparatelor de uz casnic. Compania vinde în Statele Unite şi pe pieţele din Orientul Mijlociu şi a căutat să pătrundă şi în Europa. A reuşit prin intermediul Borsod, companie cu sediul la Kazincbarcika, un oraş din nord-estul Ungariei.
Expansiune
Firmele şi autorităţile chineze sunt interesate de achiziţii şi în alte ţări din regiune. Anul trecut, China a acordat un împrumut de un miliard de dolari pentru Republica Moldova, iar mai nou intenţionează să demareze mai multe investiţii aici, dar şi în Ucraina. Tot anul trecut, Banca Centrală a Chinei a convenit să acorde un împrumut de 2,3 miliarde de dolari Belarusului.