Anunț de maximă importanță pentru toți românii. Apare un nou tip de pensie - cum poți beneficia de ea

Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea vor putea alege un nou tip de pensie privată. Guvernul a adoptat zilele trecute, prin vot final, un proiect de lege privind beneficierea de pensii paneuropene.

Apare un nou tip de pensie
Apare un nou tip de pensie

Cetățenii români care lucrează cu contracte de muncă în țări din Uniunea Europeană vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre.

Prevederi legale

Noul proiectul de lege, de fapt, transpune Regulamentul (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Cadrul legislativ menționat a intrat în vigoare în primăvara anului trecut și prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale (PEPP), care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetățenilor care au contracte de muncă în țările membre ale Uniunii Europene și care doresc un produs personal de pensie, cu aceleași condiții de funcționare în toate statele membre și cu costuri reglementate.

Păreri ale demnitarilor

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu declara pentru România TV că legea aprobată constituie un avantaj atât pentru românii în cauză, deoarece nu va mai fi necesar să se deplaseze în țara respectivă pentru a-și încasa pensiile, cât și pentru stat, deoarece acești bani se vor cheltui în România.

De asemenea, fostul ministru și-a exprimat dorința ca Executivul să încurajeze acest tip de pensii, venind cu deduceri mai mari din impozitul pe venit și evitând o „birocrație prea încărcată”, ce i-ar putea descuraja pe contribuabili.

Iată cum își exprima părerea deputatul Alexandru Cociș, pentru același post TV:

,,Din punctul meu de vedere, nu este nicio noutate, pilonul 3 exista și până acum [...]. Asta este singura noutate, faptul că tu, dacă lucrezi într-o anumită țară, îți alegi un fond de pensii din orice țară membră a Uniunii Europene și beneficiezi de deduceri din salariul pe care îl câștigi în țara respectivă, ca tu să acumulezi, într-un fond de acumulări salariale, care exista și până acum, doar că nu ești obligat să fie contul de acumulare în țara respectivă, poți să îl faci în orice altă țară a Uniunii Europene, practic, singura noutate este în aceste deduceri pe care le are salariatul din câștigul pe care îl realizează în țara respectivă, membră a Uniunii Europene.”

Prin legea aprobată, Guvernul prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont național din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării pentru invaliditate, contribuțiile la PEPP fiind deductibile fiscal.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net