Avertismentul unui pediatru după cazul de botulism de la Iaşi: «Nu daţi miere sugarilor!»


    Mierea este extrem de periculoasă pentru bebeluşifoto: Wallula/Pixabay
Mierea este extrem de periculoasă pentru bebeluşifoto: Wallula/Pixabay

Toxina botulinică se foloseşte cu succes în estetică pentru ştergerea ridurilor şi tratarea transpiraţiei în exces, pentru recuperarea neuromusculară a copiilor cu paralizii cerebrale, dar poate avea şi efecte devastatoare. Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă, în urma cazului bărbatului care a ajuns la spital cu botulism, după ce a mâncat o consevă de pește şi semnalează acelaşi peircol şi în cazul administrării de miere în cazul bebeluşilor.

Mierea de albine poate duce la botulism infantil dacă este administrată sugarilor.Acesta este avertismenul pe care dr. Mihai Craiu l-a reamintit mămicilor. 

"Stirea zilei vine de la Iași unde un domn este internat în comă, in sectia de Terapie Intensivă, după ce a consumat o conservă de pește. (...) 

Dar ce legatură ar avea conserva de pește cu dieta copiilor mici? La sugar nu se dau conserve de pește. De obicei…

Dar miere se utilizează. Nu rareori… 

Mierea cea plina de virtuți terapeutice nu se administrează la sugari!! Deoarece ar putea dezvolta botulism infantil.

Acesta poate începe lent, sub forma unei hipotonii, asociată cu ptoză palpebrală (n.r. nu poate ridica pleoapele pentru a deschide bine ochii), dificultăţi de supt sau de înghiţire sau, mai grav, paralizie a mușchilor respiratori cu moarte subită a sugarului. De obicei boala evoluează fără febră.

Mesaj de luat acasă:  este periculos sa administrăm în mod obişnuit miere sugarilor mici", a notat dr. Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Ce bacterie provoacă botulismul

Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se consumă conservele şi preparatele din peşte.  "Peştele marinat, insuficient preparat termic, poate transmite această boală. Uneori poate repezenta şi complicaţii ,ajungându-se la fenomene neurologice, chiar la insuficienţă respiratorie", spune directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Botulismul este o boală rară, gravă, care este cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, foarte periculoasă. Sunt trei tipuri de botulism, cel transmis prin alimente, aşa cum este cazul bărbatului din Iaşi, cel transmis prin răni şi botulismul infantil. Alimentele care pot duce la astfel de infecţii sunt de obicei cele conservate.

„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
1 dana razboiu divort intro 1280x720 jpg jpeg
1 mihai voropchievici jpg jpeg
horoscop 19 decembrie jpg
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
chei locuinta
infidelitate jpeg
FotoJet jpg
image
image
image
image
image
image
4 cristina ich si alex piturca jpg jpeg
chei locuinta
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
cumparaturi femeie magazine jpg
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax