Buzoianul Daniel Toma e singurul român care cultivă broccolini, leguma apreciată în restaurantele de lux

Ultima actualizare:

    Agricultorul Daniel Toma  produce broccolini pe un teren  de 1.000 de metri pătraţi din Amara Fotografii: Iulian Bunilă
Agricultorul Daniel Toma produce broccolini pe un teren de 1.000 de metri pătraţi din Amara Fotografii: Iulian Bunilă

O legumă apreciată în restaurantele de fiţe din toată lumea este cultivată, de câţiva ani, şi în România. Este vorba despre broccolini, o legumă înrudită cu broccoli, dar mai gustoasă. Fermierul buzoian Daniel Toma vinde exotica legumă, cunoscută şi ca baby broccoli, cu 25 de lei kilogramul, doar pe bază de comenzi.

Singura cultură de broccolini din ţara noastră se află în satul Amara (Buzău), pe un teren al bunicilor lui Daniel Toma. Când s-a apucat de agricultură, tânărul a cultivat, pentru o perioadă, sparanghel. Ideea de a planta broccolini i-a venit în urmă cu trei ani.

”Am cultivat această legumă specială pe un teren de o mie şi ceva de metri pătraţi şi o să recoltăm aproximativ 1.500 de kilograme. Marfa o ducem în Bucureşti, către băcănii, restaurante, dar şi persoane fizice”, spune Daniel Toma pentru adevarul.ro.

Broccolini este alcătuit dintr-o tulpină verde, acoperită cu florete, la fel ca mai cunoscutul broccoli. Tulpina este însă mai subţire şi coroanele sunt mai fragile decât floretele dense de la broccoli. Leguma cultivată de agricultorul buzoian are o aromă uşoară, gust dulceag, distinct, şi textură mai apropiată de cea a sparanghelului.


    Legumele sunt  culese cu grijă
Legumele sunt culese cu grijă

Aromă uşoară şi gust dulceag

În prezent, plantaţia de broccolini a fermierului din Amara este unică în România. Daniel Toma livrează numai pe baza unor comenzi ferme, iar pentru a rezista transportului, legumele sunt aşezate în lăzi umplute pe jumătate cu apă. ”Când aşezăm recolta de broccolini în ladă, planta nu trebuie să conţină flori, nici să dea semne că începe să înflorească, pentru a fi mult mai bună calitativ. Se curăţă de frunze şi este gata de livrare, în lădiţe cu apă”, explică Paul, angajat al exploataţiei agricole. 

Producătorul Daniel Toma vinde exotica legumă, cunoscută şi ca baby broccoli, cu peste 20 de lei kilogramul, iar principalii clienţi sunt din Bucureşti. ”Persoanelor fizice le vindem legumele cu 25 de lei kilogramul, ceea ce reprezintă un preţ foarte bun pentru vremurile astea. În străinătate, broccolini costă mai mult. Pentru moment, ca să ne promovăm, preţul cu care livrăm e bun. Trebuie acoperite costurile - în primul rând seminţele, care se găsesc foarte greu, fiindcă sunt aduse de afară, apoi folia, sistemul de picurare, plus munca”, detaliază fermierul buzoian.


    O combinaţie apreciată:  broccolini prăjit,  cu lămâie şi usturoi
O combinaţie apreciată: broccolini prăjit, cu lămâie şi usturoi

Click! spune

Diferenţele dintre broccolini şi broccoli nu sunt mari, dar sunt uşor de sesizat pentru clienţii cu gusturi fine. Bucătarii restaurantelor selecte consideră că leguma este mai gustoasă decât broccoli şi arată mai bine în farfurie. Broccolini se prepară la abur, se fierbe sau se prăjeşte în wok.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net