Calendar ortodox 2019, 20 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

calendar ortodox 2021 20 noiembrie sf grigorie decapolitul jpeg
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitulfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este prăznuit la data de 20 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 20 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Grigorie s-a născut în una din cetăţile Decapoliei, Irinopolis. Tatăl lui, Serghie, era un păgân robit de patimile trupului. Mama sa, Maria, era credincioasă şi iubitoare de Dumnezeu. A mers la şcoală unde a învăţat cele ce-i erau de trebuinţă, dar mai multe a învăţat de la biserică unde a ascultat cuvinte mântuitoare şi pline de folosinţă dugovnicească. Gândul i s-a înăţat la cele cereşti iar cele pământeşti le-a urât de la început. La vârsta maturităţii familia a vrut să-i caute soţie dar el, fără să spună nimic, a plecat la mănăstire. După ce tatăl lui s-a prăpădit mama a plecat şi l-a căutat prin toate schiturile şi mănstirile iar când l-a găsit s-a bucurat. După ce a trecut printr-o mănăstire de eretici, pentru că era în floare în acele zile a doua etapă a ereziei iconoclaste, a ajuns într-o mănăstire unde egumen era un frate al mamei sale. Aici s-a nevoit cu post şi rugăciune timp de 14 ani.  El simte nevoia de a face şi altora bine aşa că pleacă spre Roma, pe drum făcea minuni, scotea demoni din oameni şi multe persoane stăpânite de duhuri necurate a salvat. A adormit întru Domnul la 20 noiembrie 842 şi la mormântul lui mulţi suferinzi s-au vindecat. După cucerirea Constantinopolului de către turci, moaştele sale ajung prin zona Serbiei, la un dregător turc care dorea să facă bani, înţelegând valoare moştelor pentru credincioşii creştini. Aşa că le-a scos la mezat pentru cine voia să le cumpere, promiţând că le va da pentru o cantitate egală cu greutatea lor în aur. Evlaviosul boier Barbu Craioveanu a cerut să se cântărească  şi când le-a pus pe balanţă a fost nevoie de foarte puţin aur pentru a le putea cumpăra aşa că turcul care le vindea a exclamat:  “Creştin la creştin trage!” Astfel, moaştele Sfântului Grigorie au ajuns la mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, şi în anul 1656 au fost aşezate în racla lucrată de un meşter din Braşov.

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-lea

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Smerita rugăciune către Sfăntul Grigorie Decapolitul

"Chip te-ai facut înfrânării şi, prin dumnezeiescul Duh, pe toţi i-ai luminat; alergarea dreptei credinţe ai săvarşit-o şi, cu învăţăturile, lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare mila.

Soare luminos, pe tine Biserica te cunoaşte, cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta, prăznuim dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, preafericite Părinte, înţelepte Grigorie."

La 20 noiembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfinţii Mucenici Nirsa, episcopul şi Iosif, ucenicul său;
  • Sfinţii Mucenici Isachie, Ioan şi Savorie;
  • Sfinţii Mucenici Gheitazet:
  • Sfinţii fecioare Tecla, Vautha şi Denahida;
  • Sfinţii Mucenici Eustatie, Tespesie şi Anatolie;
  • Sfântul Teoctist Mărturisitorul.
regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
meghan markle harry regina jpeg
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
gabriela cristea
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
iulia albu
simona gherghe
Avioane F-35 FOTO f35.com
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
talibani
Regina Elisabeta
miting vietnam sursa facebook azopan (2) jpg
tanc t55 romania foto mapn (1) jpg
meghan markle harry regina jpeg