Calendar ortodox 2020, 27 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou


    Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilorfoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilorfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Dimitrie cel nou este pomenit la data de 27 octombrie în Calendarul ortodox. Sfântul Dimitrie cel Nou este unul dintre sfinții zilei, cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 27 octombrie.

Cuviosul Dimitrie s-a născut în satul Basarabov, de pe teritoriul Bulgariei de astăzi în vremea ţaratului Vlaho-Bulgar. Provenea dintr-o familie săracă aşa că, pentru a supravieţui s-a angajat ca văcar în sat, ocazie în care s-a obişnuit cu solitudinea. În acea singurătate, a stat mai mult cu gândul la Dumnezeu şi i s-a relevat deşertăciunea acestei lumi, aşa că s-a retras în schimnicie, într-o peşteră aflată în apropierea unei mănăstiri. Nu se pot povesti lipsurile pe care le-a îndurat în acele vremuri. A privegeat multe nopţi, a ţinut post aspru, a făcut nenumărate metanii, a plâns şi s-a smerit, dar s-a rugat neîncetat.Pentru că Dumnezeu i-a dezvăluit când îi vine sfârşitul, cuviosul s-a ascuns între două lespezi mari pe malul râului Lomul unde a adormit întru Domnul. Moaştele sale au stat ascunse cât a vrut Dumnezeu iar apoi a venit viitură mare, pietrele au fost mişcate şi moaştele au ajuns în prundişul râului.  Îngerul s-a arătat în visul unei copile şi i-a dezvăluit unde sunt moaştele sale sunându-i “dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, te voi vindeca de boala de care suferi”.Oamenii din sat şi preoţii au găsit moaştele prin mâl şi prundiş dar străluceau ca aurul şi le-au dus la biserica din sat. Un domnitor român al cărui nume nu s-a păstrat a cerut ca moaştele să fie aduse în Valahia, dar nu au reuşit sub nici o formă să le treacă Dunărea, iar caii au întors căruţa şi s-au oprit tot în Basarabov.În timpul războiul ruso-turc dintre anii 1868-1774 generalul Petru Salticov a vrut să ia moaştele şi să le trimită în Rusia. Dar Hagi Dimitrie, român, om de încredere al generalului, l-a rugat să le dăruiască Ţării Româneşti.Mitropolitul Grigorie le-a aşezat în biserica mitropoliei Ungro-Valahiei şi îndată a simţit poporul grija şi ocrotirea sfântului deoarece s-a încheiat al cincilea război ruso-turc şi a încetat şi ciuma.Moaştele au mai fost scoase în procesiune când oraşul a fost în necaz, la epidemia de ciumă din 1815, epidemia de holeră din 1827, în timpul domniei lui Grigore Ghica pentru a pune capăt secetei.Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov a fost declarat ocrotiorul Bucureştilor de către Mitropolitul Filaret al II-lea între anii 1792-1793 dar generalizarea cinstirii sale în întreaga Biserică s-a făcut în 1950-1955 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Troparul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Glasul al 8-leaÎntru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Glasul al 8-leaApărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!Apărător al său nebiruit şi neînfrânat, ca unul care prin tine din nevoi s-a mântuit, te pune înainte oraşul tău, Sfinte Preacuvioase Dimitrie. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Dumnezeu, apără-ne de toate nevoile, ca să strigăm ţie: bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Dimitrie!

La 27 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mare Mc. Nestor, prieten al Sfântului Mare Mc. Dimitrie din Tesalonic (sec. IV);
  • Sfintele Mucenițe Capitolina și Erotiida, ucenița ei, care au pătimit în vremea împărăției lui Dioclețian.
  • Sfântul Mucenic Marco și cei împreună cu dânsul.
  • Sfântul Ier. Chiriac, patriarhul Constantinopolului (+606);
  • Sfânta Cuv. Procla (Claudia-Procula), soţia lui Pilat (sec. I);
cub anamaria prodan png
Kanye West si Julia Fox jpg
masina culita jpg
catalin remus avocatul31 jpg
foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
cub catalin botezatu png
Studentele și au acoperit părțile intime cu pălăriile jpg
Ceapă
Capture PNG
vladimir putin getty jpg
image
image
image
image
masina culita jpg
Țestoasa Jonathan jpg
Printul Harry jpg
foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
Studentele și au acoperit părțile intime cu pălăriile jpg
catalin remus avocatul31 jpg