Calendar ortodox 2023, 22 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena

Ultima actualizare:

Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena este prăznuită la data de 22 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 22 iulie.

Sfânta Mironosiță Maria Magdalena (foto: doxologia.ro)
Sfânta Mironosiță Maria Magdalena (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 22 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena

Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena a fost prima mironosiță care i-a urmat lui Hristos. O chema Maria și se trăgea din neamul lui Neftalim fiind de loc din Magdal, o localitate de pe malul vestic al lacului Ghenizaret, de unde i se trage numele de Magdalena. Ea a auzit de Hristos, mântuitorul lumii care vindeca oamenii de neputințe și-i alunga pe demonii ce stăpâneau oameni. 

La căutat pe El și cel milostiv și-a întors fața spre ea și a alungat cei șapte demoni care o chinuiau vindecându-i trupul și tămăduindu-i sufletul. Totodată i s-a luminat și mintea prin cunoașterea Adevărului, că el este cel așteptat, Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, cel trimis de Tată ca să mântuiască lumea de păcat. 

De atunci Maria Magdalena i-a urmat lui Hristos slujindu-i împreună cu celelalte femei, a suferit alături de el văzându-i patimile și a fost la picioarele crucii la răstignire, sprijinind-o pe Preacurata Fecioară Maria. A fost de față la înmormântare și împreună cu Iosif din Arimatrea și cu Nicodim au dus sfântul trup la mormântul în care nimeni nu mai fusese depus și care fusese pregătit pentru altcineva.  

Fiind vineri seară, Legea le obliga la odihnă așa că au mers la mormânt duminică, după miezul nopții. Au simțit cutremurul și au văzut îngerul care stătea pe piatra răsturnată care le-a vorbit: “Nu vă temeți, știu că pe Iisus Cel răstignit Îl căutați. Nu este aici, ci S-a sculat, precum a zis; veniți de vedeți locul unde a zăcut Domnul- și, degrabă mergând, spuneți ucenicilor Lui că S-a sculat din morți".

După Înălțare Sfânta Maria Magdalena a propovăduit Evanghelia la Roma unde l-a convertit la creștinism pe împăratul Tiberiu și în Efes unde l-a ajutat pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Mâna Sfintei moale și caldă de parcă ar fi vie, se află la mănăstirea “Simonos Petra” din Sfântul Munte Athos.

Troparul Sfintei Mironosițe, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena

 Glasul 1

Lui Hristos, Cel Ce pentru noi S-a născut din Fecioară, Cinstită Maria Magdalena, ai urmat și ai păzit îndreptările și legile Lui. Pentru aceasta, astăzi, preasfințită pomenirea ta prăznuind, te lăudăm cu credință și te cinstim cu dragoste.

Condacul Sfintei Mironosițe, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Dumnezeu, Cel mai presus de ființă, umblând în lume cu trup, Mironosiță, cu adevărat următoare te-a primit pe tine, ceea ce toată dragostea ta ți-ai dăruit-o către Dânsul. Pentru aceasta și tămăduiri foarte multe ai făcut și după ce te-ai mutat acum în ceruri, pentru lume te rogi pururea.

La 22 iulie în calendarul ortodox 2023 mai este pomenită

  • Sfânta Muceniță Marcela din Chios.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg