Calendar ortodox 2023, 28 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou

Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou este prăznuit la data de 28 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 28 noiembrie.

Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 28 noiembrie. Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou

Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou s-a născut la vreme pentru a lupta contra ereziilor susținute de împăratul Constantin Copronim, adică cel care a defecat în cristelniță la botez și a făcut atât de bine încât niciodată istoria nu l-a uitat. 

Când a împlinit vârsta de 16 ani Cuviosul Ștefan a simțit chemarea lui Hristos și a vrut să intre la mănăstire așa că părinții care erau drept-credincioși s-au bucurat și au fost alături de el.

Când l-a văzut la poarta mănăstirii, cuviosul Ioan, care trăia la mănăstire și era binecunoscut pentru înainte-vederea sa a spus "Să te binecuvânteze Dumnezeu și să te facă vas de ales". Iar mamei și tatălui său le-a spus: "într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste acest copil."  Cinstitul Ștefan și-a început astfel lupta împotriva ispitelor și pe toate le-a învins iar nălucirile gândurilor le-a surpat cu post și rugăciune. După ce tatăl său a murit, mama și sora lui au intrat la mănăstire iar Cuviosul Ștefan a vândut tot și a împărțit banii săracilor.  Cuviosul a păstorit mulți ani, avea ucenici nenumărați și mulți creștini se adăpau la izvorul înțelepciunii lui și își construise o chilie atât de mică încât îi înfricoșa pe cei ce o vedeau căci semăna cu o groapă de mormânt mai degrabă decât cu o cameră de locuit.

Când a ajuns împărat, Constantin Copronim, care era la a treia căsătorie i s-a năzărit și s-a pus pe sine cap al bisericii. Împreună cu un patriarh pus tot de el au început prigoana eretică împotriva celor ce cinsteau icoanele, au început să distrugă și să pună pe foc chipurile lui Hristos și ale maicii sale, le-au necinstit și le-au batjocorit.  Unii monahi au rătăcit dar cei mai mulți au îndurat prigoana și au suferit. Cuviosul Ștefan a fost închis împreună cu alți 342 de monahi care nu erau de acord cu erezia, îi îmbărbătau pe toți cei ce sufereau, pentru că fuseseră torturați și mutilați. 

Unii aveau tăiate nasurile, alții aveau ochii scoși, alții aveau mâinile tăiate pentru că refuzaseră să semneze adeziunea la erezie. Toți purtau pe corp urmele rănilor, aveau părul smuls,  sau dat cu smoală și ars. Cuviosul Ștefan nu înceta în a striga la împărat numindu-l făcător de rele, arzător de icoane, și urâtor de sfinți iar pe episcopii care-i făceau pe plac îi numea robi ai pântecelui și întunecați.

După ce au încercat în multe chipuri să-l convertească și să-l înduplece la iconoclasm, până la urmă, după ce s-a convins că nu poate să-l întoarcă de la dreapta credință, împăratul a pus să fie omorât. 

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou

Glasul al 4-lea

Pustnicește mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmașilor celor netrupești cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. și iarăși spre chinuire bărbătește te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinței. și pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ștefan, pururea pomenite.

Condacul Sfântului Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Prăznuiește astăzi Biserica prăznuire de veselie, întru pomenirea ta și cu credință lăudând-o, strigă către tine, Sfinte Ștefan, lauda cuvioșilor.

La 28 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane;
  • Sfântul Mucenic Irinarh;
  • Sfinții Mucenici Timotei și Teodor, Ioan,  Petru, Serghie, Teodor și Nichifor, Vasile și Toma, Daniel, Ierotei, Hariton, Comasie, Socrat, Eusebie și Etimasie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net