Care vor fi pensionarii cei mai avantajați de noua lege a pensiilor. Vor primi cei mai mulți bani în plus, 8000 lei cea mai mare creștere
Vor fi pensionari care vor fi mai avantajați după 1 septembrie 2024. Noua lege a pensiilor este foarte clară. Deciziile care vor arăta exact ce venit vor avea aceştia, urmează să ajungă în poștă.
Pensionarii vor afla ce sume vor primi din septembrie
Seniorii vor primi cei mai mulţi bani din această toamnă, consideră liderul sindical Bogdan Hossu. Vestea a venit cu doar câteva zile înainte ca pensionarii să primească actul oficial venit prin Poşta Română. După luni întregi de speculaţii şi calcule, pensionarii din România urmează să afle ce sume vor primi lunar începând din septembrie. Actele oficiale vor fi aduse acasă chiar de către postaşi, motiv pentru care seniorii sunt sfătuiţi să fie la domiciliu în această perioadă.
În acest context, liderul sindical Bogdan Hossu a vorbit despre inechităţile cuprinse în formula de calcul. Acesta consideră că legea nouă a pensiilor trebuia bazată doar pe contributivitate. Aceasta prevede, în schimb, beneficii pentru numărul de ani lucraţi peste stagiul de cotizare de 35 de ani.
Pensionarii care vor primi cei mai mulţi bani din toamnă
De asemenea, pensionarii care vor primi cei mai mulţi bani din toamnă sunt angajații din sectoarele bugetare Învățământ, Sănătate, Administrație Publică pentru că aceştia pot opta pentru a rămâne angajați și după împlinirea vârstei de 65 de ani.
„Legea trebuia să fie construită pe principiul contributivității. Deci asta înseamnă că în funcție de nivelul de contribuție făcut de fiecare lucrător de-a lungul carierei sale, primea un anumit punctaj cu care era recompensat la finalul carierei. Evident că formula se putea îmbunătăți. Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale, în sensul în care le modifică substanțial formulele de calcul.
Cei care vor ieși de acum încolo vor avea pensia mai mică decât cei care au ieșit până la 1 septembrie 2024. Avantajul e pentru sectoarele bugetare în general deoarece pentru sectorul economic în general angajatorii i-au scos imediat la pensie când au ajuns la vârsta standard de pensionare pe lucrătorii respectivi.
Pentru sectorul bugetar practic au existat diferitele prelungiri a timpului de lucru, iar așa-numita bonificație care se dă pentru anii suplimentari munciți peste cei 25 de ani e valabilă în general pentru marea majoritate a bugetarilor, mai puțin pentru cei din sectorul economic, care nu au avut posibilitatea să beneficieze de o muncă suplimentară”, spune liderul sindical Bogdan Hossu.
Formula de calcul a pensiilor din 1 septembrie 2024
Noua formula de calcul a pensiei începând din această toamnă este următoarea: VPR (valoarea punctului de referință stabilit la 81 de lei) x Număr total de puncte. Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Punctele de contributivitate: „numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
Punctajul anual: „numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare".
Punctele de stabilitate se calculează astfel, conform datelor oficiale oferite de Ministerul Muncii: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani, un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
8.000 lei cea mai mare creștere
Există două categorii de pensionari care ar urma să primească creșteri mari de pensii. Este vorba de medici, profesori universitari și bancheri. Aceste categorii profesionale au mulți ani munciți și toți banii pe cartea de muncă, inclusiv sporurile, orele suplimentare. În principiu, recalcularea are în vedere: vechimea în muncă a pensionarilor, stagiul de cotizare și indicele de corecție.
„Această creștere a pensiei are legătură cu numărul de puncte din calculul fiecărui dosar. Nici nu se pot face comparații între dosare. Numărul de puncte este dat de salariul fiecărei persoane. În practică, până acum am întâlnit creșteri și de 8.000 de lei a pensiilor.
Este vorba de persoane care au lucrat aproape toată viața cu salarii foarte mari de încadrare, pe lângă asta, au avut și vechimi foarte mari. Vorbim despre persoane care au lucrat 45 de ani efectiv. Cu aceste puncte de stabilitate au un câștig substanțial la pensie”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii pentru Newsweek.