Ce investigații ne arată problemele cu tiroida

simeon stalpnicul png

Tiroida este o glandă care a împrumutat forma unui fluture, fiind situată la nivelul gâtului. Este responsabilă de reglarea metabolismului, iar odată cu dereglările ei apar probleme la nivelul mai multor organe. Pentru identificarea disfuncţiilor tiroidiene, medicii endocrinologi recomandă, în afara analizelor de sânge, investigaţii medicale precum ecografia tiroidiană şi scintigrafia.

Scintigrafia depistează cancerul tiroidian

Scintigrafia tiroidiană e o analiză esenţială care permite evaluarea ţesutului tiroidian, cu ajutorul căreia se poate stabili tipul nodulilor tiroidieni (dacă sunt sau nu canceroşi).  Rar scintigrafia e recomandată şi pacienţilor cărora  testele sangvine indică hipotiroidism sau hipertiroidism, pentru o evaluare cât mai amănunţită. Tot cu ajutorul acestei proceduri se va evalua starea pacienţilor, după tratamentul anticanceros. Ca să te pregăteşti pentru intervenţie:trebuie să întrerupi orice tratament medicamentos administrat pentru tiroidă, cu o săptămână înainte de procedură.trebuie să anunţi medicul dacă iei medicamente pentru alte afecţiuni, cât şi dacă alăptezi.cu două ore înainte de investigaţie,  nu ai voie să mănânci.

Interzisă femeilor însărcinate

Cu patru ore înainte de începerea procedurii, medicul îţi va da o pastilă cu iod, ca să fie absorbit de glanda tiroidă. Apoi medicul face capturi cu o cameră specială. Procedura va fi repetată după 24 de ore. Scintigrafia nu are efecte secundare, însă nu este recomandată femeilor gravide sau celor care alăptează. Procedura costă în jur de 300 de lei.

Ecografia de tiroidă, procedură nedureroasă

Nu este o investigaţie de rutină, ci este recomandată de medicii endocrinologi pentru depistarea nodulilor tiroidieni, cât şi pentru identificarea acestora,  dacă sunt benigni sau maligni.  De asemenea, este stabilită şi consistenţa acestora, dacă sunt lichizi sau solizi. Ecografia tiroidiană este indicată şi celor cu tiroida crescută în volum, mai ales că este posibil să aibă nevoie şi de o intervenţie chirurgicală. Nu în ultimul rând, este recomandată şi celor care au în familie persoane care au suferit de cancer tiroidian.

simeon stalpnicul png

Ce trebuie să mai ştii

procedura  este neinvazivă, căci nu foloseşte radiaţii, este rapidă şi nu are efecte secundare.pacientul poate pleca acasă imediat după terminarea examinării.nu necesită proceduri speciale şi durează în jur de 30 de minute.se  recomandă inclusiv femeilor însărcinate, căci nu pune în pericol viaţa fătului.

Cum se efectuează ecografia

Investigaţia, care permite vizonarea tiroidei în timp real, se realizează cu ajutorul undelor sonore emise de un aparat special (transductor), însă imperceptibile la nivelul urechii. Viteza de propagare a undelor este influenţată de densitatea tiroidei. O parte din unde se reflectă şi se reîntorc transductor, sub forma informaţiilor. Ulterior, cu ajutorul unui program pe calculator, aceste informaţii sunt transformate în imagini, pe care medicul le interpretează. Investigaţia costă între 80  şi 140 de lei.

cub gabriel apostol png
zodii care imprumuta bani jpg
Gabriel Apostol, fost concurent Masterchef
andreea ibacka si majda jpg
cub gabriel apostol png
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
harry si meghan jpg
Wednesday Addams dance jpg
Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
image
image
image
image
viespile ucigașe jpg
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
inselat jpeg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
foto2 liliana jpg
calendar ortodox 2021 2 decembrie sfantul prooroc avacum bizant sec xiv jpeg