Cinci lucruri pe care le putem face în așteptarea mai multor date despre Omicron. Doctorul Vasi Rădulescu: ”Nu ne informăm de la patronii de cluburi”

Ultima actualizare:

    Responsabilitatea noastră este să ne protejămFOTO: Unsplash.com
Responsabilitatea noastră este să ne protejămFOTO: Unsplash.com

Oficial, avem mutația Omicron în România. Doi pasageri repatriați din Africa de Sud s-au infectat cu noua tulpină, iar autoritățile de la noi au impus de urgență o serie de restricții pentru evitarea răspândirii infectărilor. Sunt însă prea puține date despre aceasta însă, până vom afla mai multe, medicii ne sfătuiesc să avem grijă de noi.

Faptul că Omicron ar putea fenta imunitatea dată de vaccinuri sau de trecerea prin boală îi face pe mulți să se îngrijoreze. Ar fi posibil scenariul reluării schemei vaccinurilor, însă mai durrează, probabil, săptămâni bune până când oamenii de știință vor avea răspunsuri la multele întrebări.

”Se vorbește deja intens despre noua tulpină Omicron, cu origini africane. Lumea se sperie din mai multe motive: această tulpină poate face mai mult rău decât delta și chiar există riscul să fenteze imunitatea dobândită natural sau prin vaccinuri. Să o luăm ușurel”, scrie doctorul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Medicul spune că Omicron are multiple mutații față de Delta și a devenit rapid dominantă în comunității din care a fost inițial izolată. ”Se transmite mult mai ușor decât Delta, iar asta poate fi foarte rău fără ca tulpina să aibă per se o letalitate mai mare. E suficient să fie la nivelul Delta și, venind rapid peste o populație îmbătrânită, cu comorbidități, predominant nevaccinată, poate ieși un scenariu urât. Urât de tot”, mai arată dr. Vasi Rădulescu.

Ce să facem până primim răspunsuri despre Omicron

Specialistul ne dă cinci sfaturi pe care putem să le urmăm pentru a scăpa de spaima că vom fi infectați sau, mai rău, că vom ajunge la spital din cauza acestei variante noi.

1. Ne vaccinăm. Repet, nu avem motive puternice să credem că vaccinurile nu vor proteja. Până la omicron, să nu uităm că avem delta aici - asta e tulpina dominantă. Și vaccinurile oferă protecție înaltă.

2. Purtăm mască eficientă, ffp2 sau ffp3. În spații închise unde sunt alte persoane, în spații deschise aglomerate.

3. Nu știu dacă mai e cazul să scriu de igienă. Spălatul pe mâini e sfânt în orice boală infecțioasă.

4. Prudență la simptome: la febră, tuse, oboseală, cefalee, ne izolăm preventiv, facem teste, vedem să nu fie Covid. Dacă e Covid, aveți postarea pinned  din profil cu o mulțime de informații.

5. Ne informăm corect din surse bune. Nu de la patroni de cluburi de fotbal. Nu luăm nici tratamente după ureche.

Dr. Vasi Rădulescu: Să nu ne panicăm inutil

Doctorul ne sfătuiește ”să nu ne panicăm inutil”. ”Neexistând încă dovezi clare, la fel de bine putem spune că tulpina va fi acoperită de vaccinurile existente. Mai durează câteva săptămâni până avem răspunsurile oficiale. Tindem să credem că vaccinurile nu au de ce să nu protejeze. Este înțelept să ne vaccinăm în continuare tocmai pentru a reduce transmisia virusului și a-i scădea șansele la mutații. Cu cât se transmite mai greu, cu atât scade probabilitatea de a apărea erori de transcriere, deci mutații.

Tot din datele avute deja, cazurile cu omicron au fost mai degrabă asimptomatice sau ușoare.

Mai multe lucruri nu știm încă și nu e bine să ne dăm cu părerea, ci să așteptăm date solide”, mai arată medicul.

Ce măsuri a anunțat guvernul, după confirmarea primelor cazuri de Omicron în România

duminică, 5 decembrie,  timp de mai bine de patru ore, oficialii au discutat despre măsurile ce ar urma să fie luate pentru evitarea răspândirii noii mutații.

  • - S-a decis ca românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

- Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

- Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.- Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

- Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.- Va fi introdus, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului.

O femeie de 48 de ani din Brașov și un bărbat de 59 de ani din Vaslui, ambii repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud, sunt primii pacienți din România confirmați cu mutația Omicron a coronavirusului. Guvernul s-a întâlnit ieri în ședință de urgență pentru o analiză rapidă a situației.

Potrivit ministrului Sănătății, doctorul Alexandru Rafila, cei doi pacienți sunt în stare bună. Unul dintre ei era, ieri, asimptomatic, iar celălalt avea simprome foarte ușoare de ”răceală banală”. Ambele persoane sunt izolate la domiciliu.

În acest moment se așteaptă, de asemenea, rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

Citește și:Care este legătura dintre tulpina Omicron și virusul răcelii

În ce stare sunt românii infectați cu Omicron

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net