Cine sunt românii care pot beneficia de un ajutor de 1500 de lei. Care sunt condițiile pentru a avea parte de sprijin

Ultima actualizare:

În urma Ordonanței de Urgență nr. 115/2023, au fost introduse noi facilități fiscale menite să ofere sprijin părinților cu privire la cheltuielile educației timpurii ale copiilor lor. Aceste modificări aduc vești bune pentru familiile care se confruntă cu costuri mari ale îngrijirii și educației preșcolarilor.

O categorie de români pot beneficia de 1500 de lei de la stat. Foto: arhiva.
O categorie de români pot beneficia de 1500 de lei de la stat. Foto: arhiva.

Impozitul pe profit primește ajustări semnificative în ceea ce privește cheltuielile legate de creșe, grădinițe și educația timpurie. Prin această ordonanță, cheltuielile asociate funcționării creșelor și grădinițelor, precum și deconturile pentru educația timpurie a copiilor angajaților, sunt recunoscute drept cheltuieli sociale.

Aceste cheltuieli sociale sunt supuse unei cote de până la 5% din valoarea totală a cheltuielilor cu salariile personalului angajatorului (firmei). Acest regim fiscal favorabil are scopul de a încuraja sprijinul acordat de angajatori pentru educația timpurie a copiilor angajaților lor.

Limită de 1500 de lei pe lună pentru fiecare copil

Suma maximă pe care un angajator o poate oferi părinților pentru plasarea copiilor în unități de educație timpurie este fixată la 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil. Această facilitate vine sub forma unui sprijin financiar pentru părinți, iar modul în care se acordă depinde de alegerea angajatorului.

Este important de subliniat că această facilitate este opțională pentru angajatori și reprezintă un venit neimpozabil pentru salariat. Angajatorii pot alege să ofere această facilitate sub forma unei creșteri a salariului brut al angajaților, beneficiind apoi de deducerea sumei respective din impozitul pe profit.

"Banii ăștia nu vin de la Guvern, vin de la angajator și doar dacă el vrea. Deci este opțional. La salariat este un venit neimpozabil. Dacă angajatorul vrea să mărească salariul omului ca să nu plătească CAS, CASS, impozit, atunci poate să îi ofere această facilitate", a declarat analistul fiscal Cornel Grama pentru Digi 24.

Suma acordată se direcționează unui singur părinte și nu poate depăși 1.500 de lei lunar. Cu toate acestea, suma poate fi ajustată în funcție de taxa solicitată de unitatea de educație timpurie, oferind o flexibilitate în beneficiul ambelor părți. Această măsură vine în sprijinul părinților, alături de beneficiile aduse angajatorilor, care pot deduce acești bani din impozitul pe profit. În contextul în care în România există un număr semnificativ de preșcolari și copii înscriși la creșe, această inițiativă se profilează ca un sprijin important pentru familiile care se confruntă cu costurile educației timpurii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
președintele iranian s a prăbușit cu elicopterul FOTO EPA jpg
image
image
image
image
image
image
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
italia romanca1 jpg
index jpeg
stefan luchian jpg
constantin si elena sfinti png
perseide stele cazatoare calea lactee foto shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net