Cine este criminalul din masacrul de lângă Pitești: «Mintea făptașului era organizată»

Crima de la Bascov, localitate de lângă Pitești, a îngrozit o întreagă țară. Criminalul și-a ucis cu sânge rece cei cinci membri ai familiei, acesta suferind și de tulburări psihice. Aceste aspecte ridică un semn de întrebare cu privire la faptul dacă ucigașul a avut discernământ sau nu la momentul comiterii atrocității. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu și-a oferit expertiza în acest caz. 

image

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a schițat profilul psihologic al ucigașului la de la Bascov, unde un individ de 52 de ani a comis una dintre cele mai odioase crime ale ultimilor ani, din România. Acesta și-a ucis întreaga familie, înclusiv nepoțica de numai cinci.

A fost acest gest premeditat sau nu? Era criminalul conștient de faptele sale la momentul comiterii crimelor? Medicul psihiatrul Gabriela Diaconu a comentat câteva dintre aceste aspecte. Specialistul este de părere că ucigașul a premeditat, într-o anumită măsură, crima, iar motivul ar fi putut avea legătură cu anumite idei obsesive legate de o posibilă răzbunare. 

«Ne uităm la o crimă în masă. Este un număr mare de victime, crima în masă fiind totuși un eveniment rarisim de extremă violență, cu cruzime în care extrem de rar făptașul este irațional.

Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare cu privire inclusiv la momentul de oportunitate.

Este doar posibil tangențial legat de istoricul lui psihiatric, ci mai degrabă de o idee profundă de prejudiciu, dublată de o intenție masivă de răzbunare.

Acum intenția de răzbunare poate să fie nutrită luni, ani la rând de cineva, poate să fie disimulată în comportament, după care la momentul oportunității făptașul acționează cu o maximă violență într-o perioadă scurtă de timp şi ulterior caută să scape.

La limită poate chiar intra într-o stare de fugă psihologică în care să se elibereze de consecințele faptelor pe care deja le înţelege. Luciditatea la acest moment este o chestiune narativă. Acest om va trebui evaluat psihiatric.

Dacă ar fi sa avem o lanternă în bezna minţii acestor oameni am putea să vedem cum devine monotonală şi obsesivă. O numite idee i se desprinde, o idee de răzbunare, ideea de sacrificiu, ideea de violență şi care va fi ulterior șlefuită, rafinată.

Poate vi se pare surprinzător dar e foarte greu să săvârșești atâtea vieţi într-un timp atât de scurt. Îţi trebuie o agilitate, îţi trebuie o viteză, o rezoluție şi un grad de determinare care nu este accesibil omului de rând. La momentul eliberări este ca o săgeată plecată din arc.» a explicat medicul psihiatru. 

Psihiatrul Gabriel Diaconu mai subliniază faptul că boala psihică nu are legătură cu actul ucigaș. Diaconu menționează rolul major pe care îl reprezintă monitorizarea persoanelor ce suferă de anumite tulburări și accesul acestora la tratament și îngrijiri de specialitate. 

Gabriel Diaconu: «Boala psihică nu omoară oameni» 

«Boala psihică nu omoară oameni. Sunt oameni care omoară oameni şi care au boli psihice.

Sistemul de monitorizare există, dar dacă este să fim onești el nu este neparat funcțional şi a devenit şi mai disfuncțional în pandemie pentru că accesul la serviciile medicale, psihiatrice în general a fost îngreunat.

Nu poţi să anticipezi aşa ceva la pacienți în ambulatoriu sau aflați în îngrijire la domiciliu.

Fiind dificil accesul la sănătate familiile fac un fel de scut în jurul pacientului, iar asta poate să fie o platformă bună de colaborare cu medicul sau poate să nu fie o platformă bună de colaborare cu medicul", a conchis Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru pentru Antena 3.

FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Anamaria Prodan jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Jake Sullivan
Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg