Cu dezinfectantul şi buletinul la moaştele Sfântului Dumitru

image
La moaște nu erau acceptați decât credincioși din București

”Repede, repede! Cu buletinul în mână şi păstraţi distanţa”. Aşa erau întâmpinaţi duminică, 25 octombrie, de jandarmi pe Dealul Patriarhiei credincioşii veniţi la cel mai mare pelerinaj anual de la Bucureşti, cel de Sfântul Dimitrie cel Nou, care se desfăşoară în perioada 25-27 octombrie. Mânaţi din spate de jandarmi, credincioşii aveau un şoc odată ajunşi la moaşte. Credincioşi înarmaţi cu dezinfectaţi stropeau într-una raclele, acoperite cu un plastic special.

Dealul Mitropoliei arăta duminică, 25 octombrie, ca o tabără militară. Sute de jandarmi, poliţişti naţionali şi locali, agenţi de circulaţie şi pompieri ”cuceriseră” zona. Slujbele se ţineau în aer liber pe scena imensă numită oficial ”Altarul de vară al Patriarhiei”. În faţă, 200 de scaune destinate credincioşilor care vor să înfrunte frigul şi să asculte slujbele ţinute de diverşi ierarhi, în frunte cu patriarhul Daniel.

image
Coada bucureștenilor care voiau să se roage era frumos aliniată pe un singur rând

În capătul opus al curţii faţă de imensul altar se află raclele cu moaşte, patru la număr cu cinci sfinţi. Coada de credincioşi care vor să se închine la rămăşiţele sfinţilor se întindea pe un rând, de-a lungul Dealului Mitropoliei, până hăt, departe, pe Bulevardul 11 Iunie. Ce este în cutiile cu moaşte la care se pot închina bucureştenii? Una adăposteşte rămăşiţele Sfântului Dimitrie cel Nou, alta ale Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, cea de a treia conţine moaştele Sfântului Nectarie, iar ultima, împreună, moaştele Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena. ”Credincioşii se pot închina la moaşte la orice oră din zi şi din noapte până marţi la ora 24.00”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. 

image
Coada bucureștenilor care voiau să se roage era frumos aliniată pe un singur rândFoto: Inquam Photos

În contextul pandemiei şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Patriarhia a luat următoarele măsuri speciale: 

  • renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni; 
  • reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii; 
  • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie); 
  • protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare; 
  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele; 
  • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie; 
  • voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă. 
2 simona halep a facut vaccinul pfizer impotriva coronavirusului jpg jpeg
Tora Vasilescu
image png
cub bianca dragusanu png
iulia albu
4 bianca brad png png
adelina pestritu si virgil steblea 003 jpeg
florin piersic actor roman jpg
podsiret Sursaarmataromana jpg
Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
parlament jpeg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
2 simona halep a facut vaccinul pfizer impotriva coronavirusului jpg jpeg