Cumperi carne de porc de Cr─âciun? Uite la ce trebuie s─â fii atent ca s─â nu ajungi la spital

image
Veterinarii v─â recomand─â s─â fi╚Ťi aten╚Ťi de unde cump─âra╚Ťi carnea de porc ca s─â nu ajungi la spitalFOTO: Click!

Ne preg─âtim de s─ârb─âtorile de iarn─â ╚Öi, cur├ónd, va ├«ncepe nebunia cump─âr─âturilor pentru Cr─âciun ╚Öi Revelion. Aten╚Ťie! Nu to╚Ťi comercian╚Ťii se vor g├óndi la s─ân─âtatea noastr─â. Veterinarii v─â recomand─â s─â fi╚Ťi aten╚Ťi ce cump─âra╚Ťi ca s─â nu ajungi la spital. Nu uita╚Ťi c─â pesta porcin─â african─â evolueaz─â ├«n 264 de localit─â╚Ťi, din 28 de jude╚Ťe.

Carnea de porc este de baz─â la s─ârb─âtorile de iarn─â ale rom├ónilor. C├órna╚Ťi, sarmale, fripturi, mezeluri, toate vor sta pe masa festiv─â de Cr─âciun. Veterinarii v─â recomand─â s─â fi╚Ťi aten╚Ťi de unde cump─âra╚Ťi carnea de porc ╚Öi preparatele din carne.

Pericolul din carnea de porc de Cr─âciun

La aceast─â dat─â, Pesta Porcin─â African─â (PPA) evolueaz─â ├«n 264 de localit─â╚Ťi din 28 de jude╚Ťe, cu un num─âr de 762 de focare. Aceast─â maladie ucide ├«n mas─â animalele, porcii ╚Öi mistre╚Ťii, dar nu afecteaz─â omul. ├Äns─â, pericolul din carenea de porc o reprezint─â Trichinella.

image
Dr. Pen┼úea Ioan Viorel, de Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, v─â sf─âtuie╚Öte la ce s─â fi╚Ťi aten╚Ťi c├ónd face╚Ťi cump─âr─âturile de s─ârb─âtori

ÔÇŁ├Än perioada premerg─âtoare S─ârb─âtorilor de Iarn─â, conform unui obicei tradi┼úional specific poporului rom├ón, popula┼úia care locuie┼čte la ┼úar─â sau ├«n zonele m─ârgina┼če ale ora┼čelor, sacrific─â porcul crescut ├«n gospod─ârie, pentru a-┼či asigura carnea ┼či preparatele din carne rezultate, necesare ├«n familia respectiv─â. Pentru a preveni ├«mboln─âvirea popula┼úiei consumatoare de carne ┼či preparate derivate, dup─â sacrificarea porcilor domestici, proprietarul sau consumatorul are obliga┼úia s─â solicite medicului veterinar: examinarea clinic─â a c─ârnii, ├«n special pentru diagnosticul trichinelozeiÔÇŁ, v─â recomand─â dr. Pen┼úea Ioan Viorel, de Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Ce este trichineloza?

ÔÇŁTrichineloza este o boal─â parazitar─â, ce se transmite de la animale la om, fiind produs─â de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor ┼či vector al acestui parazit ├«l constituie animalele din preajma locuin┼úelor umane: ┼čobolanii, ┼čoarecii, carnivorele domestice,  c├óinele ┼či pisica,  animale din zona silvatic─â, vulpe, jder, ┼či porcii sau alte specii infestate. Omul se ├«mboln─âves┼úe consum├ónd carne infestat─â de porc, nutrie, mistre┼ú, urs, neexaminat─â de medicul veterinar ┼či insuficient fript─â, fiart─â, sau preparat─â crud─â, s─ârat─â, sau  afumat─â. Boala, la om se manifest─â prin: febr─â ridicat─â (38-40 grade), tulbur─âri digestive (dureri abdominale, gre┼úuri, v─ârs─âturi, diaree), dureri ├«n masele musculare ├«nso┼úite de edeme ale fetei ÔÇ×boala capetelor umflateÔÇŁÔÇŁ, ne explic─â dr. Pen┼úea Ioan Viorel.

Recomand─âri pentru perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â

Nu cump─âra╚Ťi alimente de la col╚Ťul str─âzii! Autoritatea Na╚Ťional─â Sanitar─â Veterinar─â ╚Öi pentru Siguran╚Ťa Alimentelor (ANSVSA) recomand─â cet─â┼úenilor s─â cumpere produse alimentare numai din unit─â┼úi sau spa┼úii autorizate sanitar veterinar. Aceasta ├«nseamn─â c─â, at├ót carnea c├ót ┼či alte produse de origine animal─â sau non-animal─â au fost supuse controlului sanitar-veterinar ┼či nu constituie un pericol pentru s─ân─âtatea public─â.

De unde cump─âra╚Ťi carnea de porc

Este interzis─â comercializarea porcilor, c─ârnii ╚Öi produselor din carne provenite din zonele de restric╚Ťie, ca urmare a evolu╚Ťiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Sacrificarea porcului ┼či consumarea acestuia ├«n familie, f─âr─â controlul sanitar veterinar al st─ârii de s─ân─âtate a animalului ┼či a salubrit─â┼úii c─ârnii ob┼úinute, poate avea consecin┼úe grave.

Dac─â porcul este bolnav, prin v├ónzarea necontrolat─â risca┼úi s─â ├«mboln─âvi┼úi al┼úi oameni sau alte animale, iar r─âsp├óndirea bolilor la animale sau om se pedepse┼čte, conform legii.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

Solicita┼úi vizita medicului veterinar ├«nainte de sacrificarea porcului: pentru a  verifica starea de s─ân─âtate a animalului ├«nainte de sacrificare; pentru a lua probe la sacrificare; pentru a asoma porcul ├«naintea sacrific─ârii, a scuti animalul de suferin┼ú─â ┼či a respecta cerin┼úele de bun─âstare a animalelor.

├Än situa┼úia ├«n care medicul veterinar constat─â c─â porcul dumneavoastr─â este bolnav, nu risca╚Ťi sacrificarea ┼či consumul c─ârnii. Ve┼úi fi desp─âgubit de stat la valoarea de pia┼ú─â a animalului, numai dac─â acesta este identificat ╚Öi ├«nregistrat.

Nu consuma┼úi carnea ┼či nu o prepara┼úi, p├ón─â nu ob┼úine┼úi de la medicul veterinar rezultatul examin─ârii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabil─â ┼či pentru carnea ob┼úinut─â de la porcii mistre┼úi.

Examinarea c─ârnii provenite de la porcii sacrifica┼úi ├«n vederea depist─ârii trichinelozei este obligatorie. Probele se recolteaz─â din limb─â, musculatura intercostal─â, pilierii diafragmatici, mu╚Öchii maseteri, mu╚Öchii abdominali, partea muscular─â a diafragmei situate ├«n apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este ├«ntre 9 ╚Öi 45 de lei + TVA, ├«n func╚Ťie de metoda utilizat─â (trichineloscopie direct─â sau digestie artificial─â).

Comercializarea c─ârnii de porc neexpertizat─â sanitar veterinar ┼či pentru siguran┼úa alimentelor se sanc┼úioneaz─â cu amenzi cuprinse ├«ntre 20.000 ╚Öi 40.000 de lei.

La ce s─â fi╚Ťi aten╚Ťi c├ónd cump─âra╚Ťi m├óncarea de Cr─âciun

├Än cazul ├«n care dori╚Ťi s─â cump─âra╚Ťi  produse alimentare care se comercializeaz─â ├«n cadrul unor t├órguri organizate ├«n aceast─â perioad─â sau din pie┼úe, trebuie s─â fie aten┼úi dac─â:

  • alimentele de origine animal─â  sunt expuse ├«n vitrine frigorifice;
  • ambalajele sunt ├«ntregi;
  • produsele au etichete cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condi┼úiile de p─âstrare, data ob┼úinerii dup─â caz, termenul de valabilitate etc.
  • comercializarea br├ónzeturilor trebuie s─â se fac─â ├«n ambalaje de unic─â folosin┼ú─â (pungi din plastic sau h├órtie cerat─â de uz alimentar) ┼či s─â ofere consumatorului date privind identitatea produc─âtorului, sortimentul de produs, data ob┼úinerii, ├«nscrise pe o etichet─â ata┼čat─â pe ambalajÔÇÜ cutia de plastic sau putina pentru br├ónzeturi.

Sesiza╚Ťi orice suspiciune

Pentru orice suspiciune, sesiza╚Ťi veterinarii care au program special ├«n aceast─â perioad─â. Num─ârul de telefon al ÔÇ×Call CenterÔÇŁ-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 ┼či poate fi apelat gratuit, din orice re┼úea de telefonie, pentru a sesiza nereguli ├«n domeniul siguran┼úei alimentelor.

Citește și:

5 sfaturi să vă protejaţi dinţii pe perioada Sărbătorilor

Veterinari fal┼či, ├«n halate albe, le-au luat porcii din b─ât─âtur─â

image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs