De ce recensământul 2022 a fost un eșec și cine ar fi de vină?

Ultima actualizare:

Recensământul 2022 s-a desfășurat între 14 martie și 31 iulie, iar de-a lungul întregului proces au existat numeroase probleme care au făcut recenzarea populației dificilă, iar uneori chiar imposibilă. De ce recensământul din 2022 a fost un eșec? Click vă prezintă câteva cauze care a dus ca peste 1,5 milioane de români să rămână nerecenzați. 

De ce recensământul 2022 a fost un eșec și cine ar fi de vină
De ce recensământul 2022 a fost un eșec și cine ar fi de vină

Recensământul 2022 a întâmpinat probleme de la început

La data de 14 martie autoritățile au demarat procedura de recenzare a populației prin intermediul platformei online. Cetățenii trebuiau să completeze un formular, lucru care ar fi trebuit să facă lucrurile să meargă mai ușor. Din păcate, dificultățile au răsărit chiar de la început, deoarece în primă fază, platforma pe care populația trebuia să o acceseze s-a blocat. 

Citește și: Atentie! Ultima zi a recensământului 2022. Amenzi de mii de lei pentru români

"În prima etapă putem vorbi despre o funcționare greoaie a platformei în anumite motive, din cauza unui număr mare de accesări simultane, iar în partea a doua putem aminti de lipsa recenzorilor, care a adus la îngreunarea procesului de recenzare", anunțau autoritățile.

Recensământul s-a desfășurat în două etape, prin completarea formularului online și apoi prin recenzarea cu ajutorul cenzorilor.

Vezi și: Recensământ cu probleme. Voi v-ați confruntat cu această situație?

-14 martie – 27 mai 2022: Autorecenzare online

-31 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Cauzele pentru care recensământul din 2022 a fost un eșec

O altă problemă pe care au invocat-o autoritățile a  fost și lipsa unui personal competent care să facă recenzarea din ușă-n ușă, procedură față de care cetățenii au manifestat o foarte mare reținere, mulți dintre ei nedorind să deschidă ușa unor persoane necunoscute. Desigur la acest fenomen putem spune că a contribuit și comunicarea deficitară cu cetățenii, sau lipsa informării riguroase a populației asupra recensământului din 2022. 

Interesant și: Recensământ 2022. Ce nu trebuie să faci în timpul interviului și care sunt obligațiile recenzorului

Data limită pentru recensământul 2022 s-a prelungit de două ori

În consecință termenul limită, până la care cetățenii puteau completa formularul, s-a prelungit de două ori, iar autoritățile au avertizat cu amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoanele ce refuză să se recenzeze. Inițial, recensământul din 2022 trebuia să se finalizeze la data de 17 iulie, însă autoritățile au prelungit termenul până la 20 iulie, apoi, în ultimă fază până la 31 iulie. 

Află și: Recensământul 2022 se amână, din nou. Când vor bate recenzorii la ușă?

Recensământ 2022. Pe ce s-au dus 80 de milioane de euro din bani publici?

Rezultatul recensământului 2022 a fost până la urmă un eșec, întrucât peste 1,5 milioane de români au rămas nerecenzați, chiar dacă s-au cheltuit 80 de milioane de euro din bani publici. 95% din populație s-a recenzat.

Avocatul Gheorghe Piperea și-a manifestat indignarea pe rețelele de socializare apropo de maniera în care a fost condus întregul proces și este de părere că întreaga situație va genera scandaluri admministrative. 

Nu rata: Cât de periculoasă este recenzarea pe teren? Avocat: «Atenţie cui daţi buletinul»

„Mai mult de 1,5 milioane de persoane din „ținta” de 19 milioane au rămas complet nerecenzați. În București situația este cea mai ridicolă pentru INS și primării - peste 450 de mii de persoane (30% din populația de 1,8 milioane*) nu s-au recenzat”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Ca să îi iasă măsurătorile prognozate, INS va apela acum la „date agregate”, adică la informații care sunt deja în sistem - la evidența populației, la cadastru și la registrele agricole, la serviciile de informații, la autoritatea electorală, la bănci etc.

Să vedem cum se vor respecta dispozițiile legale relative la protecția datelor cu caracter personal (GDPR) - probabil că nu se vor respecta și vor ieși scandaluri administrative și judiciare. Ceea ce, pentru un răutăcios justițiar ar trebuie să fie un motiv de entuziasm. Numai că, în acest demers eșuat s-au cheltuit deja 80 de milioane de euro, din bani publici., a adăugat Gheorghe Piperea în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net