FOTO Casa de 1.000 de euro, adus─â ├«n Rom├ónia de un arhitect din Bra┼čov

31 martie 2013
image
Bogdan Mure┼čan propune casa de 1.000 de euro, constuit─â din balo┼úi de paie. (Foto: adevarul.ro)

Bogdan Mure┼čan vrea s─â revolu┼úioneze modul ├«n care percep rom├ónii locuin┼úa. Arhitectul din Bra┼čov a preluat modelul de la germani ┼či norvegieni ┼či preg─âte┼čte pentru aceast─â var─â c├óteva imobile construite din balo┼úi de paie.

├Än ┼ú─ârile nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la ┼×oncuta Mare a fost ridicat─â de norvegieni prima cas─â din balo┼úi de baie pentru o comunitate de romi.

ÔÇ×Sunt interesat ├«nc─â din perioada studiilor de proiectarea locuin┼úelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la ┼×oncuta Mare de Harald Medboe ┼či Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am ├«nv─â┼úat cum se contruie┼čte o astfel de cas─â din balo┼úi de baie. Dac─â pentru occident un astfel de proiect are mai mult conota┼úii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorit─â costurilor extrem de sc─âzute", poveste┼čte Bogdan Mure┼čan.

Proiectul se adreseaz─â at├ót cu oamenilor cu stare care vor s─â tr─âiasc─â verde, dar ┼či rom├ónilor cu posibilit─â┼úi materiale reduse. Primele astfel de case proiectate de Bogdan Mure┼čan vor putea fi v─âzute ├«n jude┼úul Bra┼čov ├«n var─â. Vor fi construite cinci astfel de case pentru turi┼čti la un centru de echita┼úie din R├ó┼čnov ┼či ├«nc─â una la Cristian care va ad─âposti un magazin de produse BIO.

{C}

image
Bogdan Mure┼čan propune casa de 1.000 de euro, constuit─â din balo┼úi de paie. (Foto: adevarul.ro)

Solide ┼či eficiente

Casele din balo┼úi de baie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide ┼či eficiente energetic. ÔÇ×Toat─â lumea c├ónd aude de case din paie se g├ónde┼čte automat la povestea celor trei purcelu┼či. Lucrurile nu stau ├«ns─â a┼ča. Casele din paie rezist─â mai bine de la un cutremur dec├ót cele din beton deoarece sunt elastice. Balo┼úii reprezint─â ┼či o izola┼úie perfect─â, deci nu mai este nevoie ┼či alte adaosuri. Singura problem─â este apa ├«n exces. Rezist─â la o infiltra┼úie de 19% ap─â ├«n interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, de┼či toat─â lumea se g├ónde┼čte la pericolul de incendiu. Au fost f─âcute teste. Oamenii pot ├«ncerca s─â dea foc unui balot de paie legat ┼či vor vedea c─â nu arde", mai spune arhitectul.

Cum se construie┼čte o cas─â din balo┼úi

Construc┼úia unei astfel de locuin┼úe este simpl─â, dar trebuie respectate ni┼čte reguli de baz─â. ,,Ini┼úial, se face o funda┼úie de pietre de 50 - 70 de centimetri. Funda┼úia unei asemenea case poate fi zidit─â din pietre de r├óu, lipite ├«ntre ele cu mortar. Urmeaz─â apoi o plac─â de beton armat. Dup─â ce se construie┼čte temelia ┼či baza casei ├«n aceasta se fixeaz─â ┼úepu┼če de lemn, care vor ├«mpiedica paiele s─â alunece, apoi se pun balo┼úii ┼či ulterior zidurile din balo┼úi sunt prinse ├«ntre pale┼úi de lemn ┼či legate cel pu┼úin cu s├órm─â. ├Äns─â, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor leg─âturi sau dispozitive metalice, cu ┼čuruburi. Astfel, ace┼čti pere┼úi de cinzeci de centimetri l─â┼úime pot suporta f─âr─â nici o problem─â o cas─â normal─â de p├ón─â la patru metri ├«n─âl┼úime la o suprafa┼ú─â de 100 de metri p─âtra┼úi. Aceast─â structur─â, foarte simpl─â, poate avea ┼či o mansard─â. Totul trebuie apoi tencuit cu lut ┼či paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperi┼čul se face ├«n general din lemn", explic─â Bogdan Mure┼čan.

{C}

image
Bogdan Mure┼čan propune casa de 1.000 de euro, constuit─â din balo┼úi de paie. (Foto: adevarul.ro)

Costuri extrem de mici

O cas─â din balo┼úi de baie de 75 de metri p─âtra┼úi cost─â doar 1.000 de euro. Asta dac─â beneficiarul are materialele la ├«ndem├ón─â. Este nevoie de piatr─â, pu┼úin lemn, lut ┼či bine├«n┼úeles balo┼úi de baie. Se poate construi ├«n regie proprie cu ajutorul a c├ó┼úiva prieteni ├«n dou─â-cinci s─âpt─âm├óni. Are un confort termic sporit deoarece zidul din balo┼úi are 50 de centrimetri grosime. Practic vara este r─âcoare, iar iarna este cald. Se poate face ┼či un acoperi┼č ├«nverzit ┼či atunci costurile de ├«nc─âlzire se reduc cu 30%.

Dac─â omul nu are materialele disponibile acestea nu cost─â mai mult de 1.000-1.500 de euro. Deci casa ├«l va costa maximum 2.500 de euro. Din balo┼úi de baie se pot face ┼či adev─ârate vile cu etaj. O astfel de locuin┼ú─â ajunge s─â cost─â 20.000 de euro, cam 20% din pre┼úul uneia din beton ┼či c─âr─âmid─â. Arhitectul sper─â ca acest proiect s─â prind─â ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×Sunt zece ani de c├ónd ├«ncerc s─â construiesc o cas─â independent─â energetic. Sper s─â acest proiect va prinde. Dac─â omul care o construie┼čte are un curs de ap─â pe teren se poate face o microhidrocentral─â ┼či atunci costurile cu energia sunt zero. Se mai pot folosi ├«nc─âlzitoare solare. Eficien┼úa energetic─â a acestor locuin┼úe este dovedit─â. Norvegia are o clim─â mult mai aspr─â ca a noastr─â ┼či de aceea mul┼úi oameni de acolo au optat pentru aceast─â solu┼úie", mai spune arhitectul.

image
Bogdan Mure┼čan propune casa de 1.000 de euro, constuit─â din balo┼úi de paie. (Foto: adevarul.ro)
cristina siscanu 1 jpeg
oana zavoranu jpg
image
andreea si cabral
femeie care numara bani jpeg
maria dragomiroiu
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
oliver stone foto reuters
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg