Hai la roşii inimoase! Tarabele din pieţe sunt pline. Cât costă kilogramul

Ultima actualizare:
Costel Vânătoru şi dovleacul care poartă numelemarelui sculptor al românilor
Costel Vânătoru şi dovleacul care poartă numelemarelui sculptor al românilor

Tarabele din pieţe sunt pline cu roşii româneşti, numai bune pentru o salată gustoasă. Unul dintre mai căutate soiuri este Corazon, originar din Spania. Miezul legumei este roşu aprins, dulce şi cu seminţe puţine. O singură roşie din acest soi poate cântări şi o jumătate de kilogram.

Fermierii din Bărăgan spun că recolta de tomate n-a fost bogată, pentru că vremea capricioasă le-a dat planurile peste cap. Chiar şi aşa, vânzarea merge mulţumitor la tarabă: în jur 100 de kilograme pe zi.  Aneta Mihalache (42 de ani) este producător agricol şi are o mică afacere de familie în comuna Grădiştea (Călăraşi). De 12 ani, ea vinde la piaţă legumele cultivate de soţul ei. Familia Mihalache nici nu s-a îmbogăţit, dar nici n-a intrat în datorii.“Dacă munceşti, poţi să trăieşti. Avem doi copii pe care am reuşit să-i ţinem în şcoli, să le asigurăm tot ce a fost necesar. Au fost şi sacrificii. Soţul este de meserie şofer profesionist, dar ne-am luat cu grădinăritul şi ne-a prins acest microb. Am şi pierdut, dar Dumnezeu a avut grijă de noi, am reuşit să ne întreţinem”, povesteşte Aneta pentru adevarul.ro.   La piaţa Orizont din Călăraşi, femeia vinde produsele obţinute în gospodărie: roşii, dovlecei, morcovi, fasole păstăi, ardei, castraveţi. Cu tomate a cultivat, în solarii, o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. “Din păcate pentru noi, deşi cererea peste vară este mare, preţurile nu sunt la nivelul pe care ni le-am dori. Piaţa este invadată de produse din import, iar noi trebuie să ne pliem pe aceste preţuri. Degeaba spun eu că am marfă bio, cultivată ca la carte, n-o ia nimeni dacă preţul este ridicat. Sperăm să ne recuperăm măcar investiţia. Cele mai căutate sunt roşiile din soiul Corazon, mari, cu multă pulpă. Sunt foarte gustoase, dar şi munca este pe măsură. Este un soi care leagă puţine fructe, dar o roşie ajunge la 500 de grame. Vânzarea este mulţumitoare, aproximativ 100 de kilograme pe zi. Avem marfă pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Legumele sunt selectate în funcţie de cantitate, iar preţurile variază între 2 şi 5 lei kilogramul”, încheie Aneta Mihalache. Fermierii din toate zonele ţării au comunicat preţul la care se vând roşiile în această perioadă a anului. Cele mai ieftine se găsesc în Olt, unde kilogramul e în jur de 2 lei. Cele mai scumpe tomate ajung şi la 10 lei kilogramul, în Alba, Mureş şi Maramureş. 

Dovleacul Brâncuşi, o legumă recomandată diabeticilor şi celor cu colesterolul mare

Vom cumpăra din pieţe, nu peste mult timp, legume cu forme, gusturi şi arome dintre cele mai ciudate. Aceste soiuri sunt cultivate deja în serele Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, care are tradiţie în realizarea unor hibrizi de legume, prin amestecul unor soiuri autohtone cu plante aduse din alte părţi ale lumii. Printre noile creaţii se află şi legumă cu o formă ciudată, dar foarte sănătoasă: un dovleac cu multiple întrebuinţări, pe care cercetătorii buzoieni l-au omologat sub denumirea Brâncuşi.

”I-am pus numele marelui sculptor pentru că ne-am gândit la simbolul artei româneşti şi universale”, spune cercetătorul Costel Vânătoru pentru adevarul.ro. ”Dovleacul Brâncuşi are un fruct distinct. În timpul creşterii este alb, iar când ajunge la maturitate se transformă în portocaliu şi creează o uşoară explozie, care aruncă seminţe. Vorbim despre o plantă cu multiple întrebuinţări. Este plantă medicinală şi, totodată, o plantă alimentară. Este apreciat foarte mult ca plantă medicinală, fiind denumit şi insulină vegetală, şi se recomadă bolnavilor de diabet. Din acest dovleac se fac pastile pe care le găsim în farmacie şi diverse preparate pentru diabetici şi pentru cei cu colesterolul mare”, detaliază Costel Vânătoru. Noul soi de dovleac realizat de cercetători a suscitat interesul multor legumicultori din ţară.


    Costel Vânătoru şi dovleacul care poartă numelemarelui sculptor al românilorFoto: adevarul.ro
Costel Vânătoru şi dovleacul care poartă numelemarelui sculptor al românilorFoto: adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net