Klaus Iohannis critică dur Guvernul: „Avertizez să renunțe la țopăiala fiscală”

2 noiembrie 2017
article img
Iohannis îi avertizează pe guvernanți să renunțe la "țopăiala fiscală"Foto: arhivă personală

Klaus Iohannis a susținut joi, 2 noiembrie, o conferință de presă la Palatul cotroceni, în care a vorbit despre situația economică a României, în baza deciziilor guvernanților PSD-ALDE. Președintele a susținut un discurs ferm și destul de critic față de guvernanți, folosind de multe ori termeni precum „solicit” sau „avertizez”.

Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit de faptul că, deși România înregistrează o creștere economică, au scăzut investițiile, care sunt o componentă esențială a economiei:

  • "România traversează o perioadă de creștere economică record ăn UE. În sine e o veste bună, dar această creștere are vulnerabilități care trebuie cunoscute. Se bazează preponderent pe consum și nu este văzută în general ca o creștere de durată. Lipsește o parte esențială. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător. Au scăzut și în economia privată. Cele străine au scăzut cu 20%. Au scăzut nepermis de mult investițiile publice, cu peste 20% și nici anul trecut nu au fost chiar grozave. Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult la bănci și lasă datoria pe seama copiilor și nepoților. Este un comportament contraproductiv."
  • "Guvernul a anunțart un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, care, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală."

Președintele României este de părere că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu rezolvă problemele fiscale și nici nu contribuie la o creștere substanțială a veniturilor românilor, așa cum se laudă Guvernul Tudose:

  • „Trecerea contribuțiilor pare un lucru interesant la prima vedere, dar aceste măsuri, mai degrabă complică lucrurile, decât să le rezolve. De exemplu, coaliția PSD-ALDE spune că transferă contribuțiile sociale la angajat, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate de 2,25 % care rămâne la angajator, deci în realitate, transferăm parțial.”
  • „Dar pentru oameni ce iese de aici? În buzunar ce rămâne? Nimic. Am făcut un calcul, folosind datele comunicate public și ca să nu fiu acuzat că folosesc un exemplu de salariu foarte mic sau foarte mare, am făcut un calcul pe salariul mediu pe economie. Marea revoluție fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care câștigă 2.395 de lei, încă trei lei în plus. Promisiunea PSD-ALDE că prin transferarea CAS ar crește salariul, e pur și simplu falsă...crește cu 0,1%.”

Iohannis consideră că la nivel fiscal, România "a cam luat-o pe arătură" și îi avertizează pe guvernanți să înceteze cu "țopăiala" politică:

  • „De ce e nevoie de această țopăială bugetar–fiscală? Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine și care nu ajută pe nimeni. Recomand prudentă la nivelul deciziei politice și guvernamentale fiindcă nu îmi doresc și nimeni nu-și dorește o politică de pe azi pe mâine. România are nevoie de o politică care rezolvă problemele românilor. De aceea, avertizez, la modul cel mai serios decidenții politici, să aibă grijă și să judece clar, la rece, ca să nu bage Romania si pe români într-o aventură fiscală cu final trist.”