Mediul rural, fără pastile de iod, chiar și în unele sate cu farmacii

#Război Ucraina-Rusia

Românii din zonele rurale vor avea dificultăți în procurarea tabletelor de iodură de potasiu, chiar dacă unele localități de domiciliu au farmacii, transmite News.ro

Problema farmaciilor din comune și sate este că nu sunt trecute pe listele Ministerului Sănătății.

Sătenii trebuie să se deplaseze mulți kilometri pentru rețetă și tablete

Astfel, sătenii vor fi nevoiți să parcurgă kilometri buni pentru a intra în posesia pastilelor distribuite preventiv de statul român, în cazul unui atac cu arme radioactive, în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Cabinetul meu este în judeţul Teleorman, într-o comună care se numeşte Gratia şi care se află la 30 de kilometri de oraşul Videle, cel mai apropiat oraş, şi la 95 de km de capitala de judeţ. Nu există mijloc de transport pentru a ajunge la Videle şi nici la Alexandria.

Trebuie mers cu o ocazie până într-o comună învecinată şi de acolo luat un autobuz până la locul de destinaţie”, a explicat doctor Mihaela Pop, medic de familie, pentru sursa citată.

Mai grav, în cazul în care pastilele trebuie administrate, în aproximativ 400 de localități din România nu există medici de familie. Astfel, sătenii trebuie să facă alt drum până la medicul de familie, aflat în altă localitate, pentru a procura rețeta necesară eliberării tabletelor de iod.

Citește și: Prizonierii de război, torturați de ruși cu ace înfipte în răni! Un soldat a povestit ororile prin care a trecut

Noi, în comună avem farmacie, o farmacie foarte bună, dar nu este pe lista Ministerului Sănătăţii. Unde am cabinetul de familie sunt în jur de vreo 2.300 de oameni, în jur de 1.200 cred că sunt beneficiari de iodură de potasiu”, a explicat Dr. Mihaela Pop, pentru News.ro

Medicul a rememorat groaza trăită în 1986, când românii au aflat despre accidentul nuclear de la Cernobîl, iar populația a primit tablete cu iodură de potasiu și a făcut o comparație cu strategia actuală de distribuire.

În 1986, statul a distribuit mult mai eficient pastilele de iod 

Să vă spun cum a fost cu Cernobîlul! Eu eram la mare atunci, la Neptun. Era în prejma zilei de 1 mai. Nu am ştiut ce se întâmpla atunci. Atunci, noi am crezut că era soarele foarte puternic. Atunci au început să distribuie iodura în hotel, la restaurant. S-a putut”, a spus Dr. Mihaela Pop.

Ce-i drept, campania actuală are scop preventiv, în 1986 situația fiind mult mai urgentă, întrucât autoritățile sovietice au transmis foarte târziu, de la momentul producerii accidentului nuclear ceea ce s-a întâmplat, de fapt.

Cu toate acestea, tocmai acest confort ar fi trebuit să permită autorităților să elaboreze un plan și o distribuție bine puse la punct.

Citește și: România, amenințată de fostul președinte al Rusiei. Medvedev i-a acuzat pe politicieni că vor să creeze o «nouă Românie Mare»

„Eu nu mă pricep la management sanitar, dar mă gândesc... Avem asistent comunitar în comună, plătit de DSP. Nu era o idee, având în vedere care sunt persoanele eligibile, făceam imediat o catagrafie, era simplu, scoteam din celebrul nostru SIUI.

Nu era o idee să i se dea acelei domnişoare numărul de pastile, eu să-i dau reţeta şi omul să se ducă să-şi ia de la asistentul comunitar? Era mult mai simplu!”, a declarat Dr. Mihaela Pop.

Lista farmaciilor care vor distribui gratuit comprimatele de iodură de postasiu  este disponibilă aici.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net