Monica Ridzi intră la pușcărie pentru 5 ani! Azi s-a dat decizia finală
Încă un fost ministru se pregătește să meargă după gratii. Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, în 28 ianuarie 2014, de Curtea Supremă, la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului. Astăzi, decizia este definitivă.
Fostul ministru al tineretului, Monica Iacob Ridzi spune că este nevinovată. Duminică, a postat pe blog un text în care vorbește de probe din proces și probleme de sănătate, susținând că speră ca ICCJ să înțeleagă că e nevinovată. Fostul demnitar pune pe seama naivității multe din lucrurile care i s-au întâmplat.
Însă nu a convins completul de judecată care a decis: va merge la pușcărie pentru 5 ani.
”Mi-am dorit să nu mai moară oameni nevinovați prin spitale și să dăm o șansă Văii Jiului. Am crezut că toți sunt corecți și cu frică de Dumnezeu, ca mine. Am fost naivă, recunosc. Am plătit politic și personal pentru naivitatea mea de a fi crezut prea mult în oameni. Am înțeles prețul pe care credulitatea mea l-a impus într-o lume mai mult mercantilă și mai puțin cu suflet”, scrie pe pagina sa de Internet Monica Iacob Ridzi.
Fostul ministru scrie și despre problemele sale de sănătate, care s-au acutizat în ultimii șase ani ca urmare a procesului în care este judecată.
”Din păcate acești ultimi șase ani din viață și-au pus amprenta definitiv asupra vieții și familiei mele. Sunt șase ani în care bolile pe care le aveam s-au agravat și au apărut și altele noi. Sunt șase ani în care am alergat între spitale, avocați, experți, instanță și iar spita”, mai arată Monica Iacob Ridzi.
Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a finalizat săptămâna trecută dezbaterile în dosarul în care Monica Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului. Completul a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să dea decizia definitivă în astăzi, 16 februarie.
Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.