„Nu este nevoie să săruți icoana” - părintele Calistrat vine cu sfaturi pentru credincioși
Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni vine în atenția credincioșilor cu noi informații referitoare la sărutatul icoanelor din biserică. De ce nu recomandă oamenilor să mai facă acest lucru, aflați din rândurile de mai jos.
Credincioșii consideră de cuviință că pupatul icoanelor le va aduce noroc. Părintele Calistrat le recomandă credincioșilor să nu mai facă acest lucru. Cum distruge saliva pigmentul culorilor acestora, în special al celor din lemn.
De ce nu trebuie să sărutăm icoanele
Preotul a mărturisit că persoanele care sărută icoanele, mai ales cele care au ruj pe buze, nu fac decât să le distrugă. De asemenea, acesta a subliniat faptul că persoanele care sărută icoane nu dau neapărat dovadă de evlavie, iar simpla atingere a icoanei este suficientă.
„Nu este nevoie să săruți icoana pentru a fi un gest autentic de credință. Chiar și atingerea ușoară a marginii icoanei este semnificativă”, a explicat preotul, conform ziaristu.ro.
De asemenea, părintele Calistrat a subliniat că nu este necesar să căutăm controverse religioase pe baza anumitor subiecte.
De ce nu știm când murim?
În trecut, în cadrul unei emisiuni, părintele Calistrat Chifan a explicat de ce anumiți oameni nu cunosc data morții lor, exceptându-i pe cei care se află în ultimele clipe ale vieții, din cauza problemelor de sănătate.
„Nu ar trebui să căutăm motive de dispută în detalii neesențiale. Uneori exagerăm și ne agităm inutil”, încheie acesta.
„Ar trebui să patinăm ușor în ideile Sfintei Scripturi, pentru că de aici vom încerca să atingem și paterical, și oarecum teologic, ideea. În primul rând, ce este moartea? Este prima definiție pe care trebuie să o știe toți creștinii. Este despărțirea sufletului de trup și începerea vieții transcendentale, adică dincolo de trup, sau viața cea veșnică. (...)
Unde întâlnim pentru prima dată terminul sau ideea de moarte? O întâlnim exact în Grădina Raiului, unde este Izvorul Vieții. Foarte interesant, să fii profesorul unui elev, acela era Adam, respectiv Eva, care primesc de la Dumnezeu o învățătură simplă și curată: orice luați din grădina aceasta, consumați, gustați, spre știința voastră, trebuie să mai știți un lucru. Dumnezeu are o măsură. A binelui, pe care nu o puteți cunoaște până când nu vi se descoperă, noi mergem în taina dumnezeirii prin revelație, prin mistică, prin răpire (...)”, a explicat părintele Calistrat Chifan.