Oamenii lui Oprescu: escrocul, traficantul şi evazionistul

Ultima actualizare:

Aghiotanţii lui Sorin Oprescu au antecedente penale. Este vorba de Cristian Stanca, zis„Grenadă” – fost şofer al primarului, Florin Şupeală, zis „Sfântul” - director adjunct la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB) şi Claudiu Bengalici - afaceristul zis „Ben”.

Potrivit procurorilor DNA, cei trei aghiotanţi ai lui Oprescu fuseseră condamnaţi definitiv în trecut. Cristian Stanca, zis „Grenadă”, omul de încredere al primarului, a fost condamnat pentru trafic de droguri, “Sfântul” - pentru complicitate la spălare de bani şi complicitate la înşelăciune, iar „Ben” - pentru evaziune fiscală. 

- Cristian Stanca, zis „Grenadă” - a fost şoferul lui Sorin Oprescu timp de mai mulţi ani. În 2014, el a fost promovat de primar în funcţia de inspector la ACCU, pe lângă directorul Bogdan Cornel Pop – cel care se ocupa cu strângerea şi împărţirea şpăgilor de la afacerişti. Despre „Grenadă”, procurorii au dezvăluit că e apropiat al clanului interlop Cămătarii şi că este rudă prin alianţă cu Ion Balint, zis “Nuţu Cămătaru”. De altfel, fostul şofer are o casă impunătoare pe strada Todireni, în cartierul Ferentari, bârlogul clanului Cămătaru. În anii 2000, Grenadă a fost condamnat pentru trafic de droguri, dar a fost reabilitat în 2009, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Oprescu ştia de relaţiile lui “Grenadă” cu interlopii şi chiar a bănuit că din acest motiv şoferul era filat. “M-am gândit imediat la Cămătari, nu la… Am zis, dom’le, reţea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă”, explica Oprescu într-o înregistrare ambientală.

Cristian Stanca,  zis„Grenadă” – fost  şofer al primarului
Cristian Stanca, zis„Grenadă” – fost şofer al primarului

- Florin Şupeală, zis „Sfântul”, director adjunct la CCPBPB, a fost găsit vinovat de trei instanţe şi condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. “Sfântul” a fost acuzat că a falsificat mai multe documente, în legătură cu obţinerea frauduloasă de credite bancare. Beneficiar era Dan Burcică, fost pastor al Bisericii Golgota din Bucureşti, care a obţinut credite de peste un milion de euro de la bănci. “Sfântul” a recunoscut toate acuzaţiile şi a scăpat cu o condamnare cu supendare. În timpul procesului, Şupeală a fost angajat în 2011, iniţial contabil-şef la CCPBPB, iar în 2015 a fost promovat director adjunct.

Florin Şupeală,  zis „Sfântul”
Florin Şupeală, zis „Sfântul”

- Claudiu Bengalici, zis „Ben”, era un interpus al lui Cornel Bogdan Popa, directorul ACCU. În cazierul lui “Ben” apare o condamnare pentru evaziune fiscală. Rolul său în afacerile directorilor din Primăria Capitalei era de a spăla mita, în schimbul unui procent de 15%. Potrivit interceptărilor şi datelor din anchetă, Ben se ocupa cu transferuri de bani, prin contracte fictive, folosindu-se de o suveică de firme.

Claudiu Bengalici, afaceristul  zis „Ben”
Claudiu Bengalici, afaceristul zis „Ben”

Premierul Victor Ponta, trimis în judecată

Zarurile au fost aruncate! Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată ieri, de procurorii DNA. Este primul șef al Executivului aflat în această situație. Procurorii i-au ”atârnat de coadă” 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.

În dosar, Ponta a fost trimis în judecată alături de alte patru persoane: senatorul Dan Șova, directorul Complexului Rovinari, Laurențiu-Dan Ciurel, Dumitru Cristea, director general al Complexului Energetic Turceni şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al societăţii.

Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA pe 5 iunie iar pe 13 iulie, aceștia l-au anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său şi că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul «Turceni-Rovinari». De asemenea, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta. Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Şova.

Trimiterea în judecată pentru prima oară a unui premier al României aflat în funcție a trezit la viață lumea politică. Președintele Klaus Iohannis a cerut demisia lui Ponta, acuzându-l că aduce deservicii țării noastre. “Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani”, a replicat premierul pe o rețea de socializare.

Click! spune

Sorin Oprescu a fost adus ieri la sediul DNA, unde au fost verificate informatic calculatoarele şi stick-urile găsite la percheziţii. Ancheta DNA priveşte acuzaţii de mită primită de la diverşi oameni de afaceri pentru contracte publice, precum şi modul în care banii au fost spălaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net