Obliga╚Ťii noi pentru cei care trimit oameni la munc─â ├«n str─âin─âtate. Se modific─â legea

muncitori germania jpeg
Mul╚Ťi muncitori rom├óni au ajuns sclavi pe planta╚Ťiile str─âinilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anun╚Ťat modificarea Legii privind protec┼úia cet─â┼úenilor rom├óni care lucreaz─â ├«n str─âin─âtate. Documentul prevede obliga╚Ťii noi pentru cei care trimit oameni la munc─â ├«n str─ân─âtate.

De-a lungul timpului, au existat cazuri nenum─ârate de sclavie pe planta╚Ťiile str─âinilor: rom├óni p─âc─âli╚Ťi c─â merg la munc─â ├«n afar─â pentru un trai mai bun ╚Öi au ajuns s─â-╚Öi pl├óng─â de mil─â.

Erau munci╚Ťi f─âr─â pauze, pe bani mult mai pu╚Ťini ╚Öi caza╚Ťi ├«n condi╚Ťii improprii. Pentru a evita asemenea cazuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan, schimb─â legisla╚Ťia.

ÔÇŁPrin proiectul de modificare a Legii privind protec┼úia cet─â┼úenilor rom├óni care lucreaz─â ├«n str─âin─âtate, elaborat de Ministerul Muncii ╚Öi Protec╚Ťiei Sociale, dorim s─â oferim garan╚Ťii suplimentare pentru rom├ónii care merg s─â munceasc─â ├«n alte state, at├ót ├«n ceea ce prive╚Öte legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, c├ót ╚Öi condi╚Ťiile specifice de c─âl─âtorie ╚Öi siguran╚Ťa transportului p├ón─â ├«n ╚Ťara de destina╚Ťie. Proiectul de ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â a fost discutat n prim─â lectur─â, ├«n ╚Öedin╚Ťa de GuvernÔÇŁ, a anun╚Ťat demnitarul.

Prevederile care introduc noile obliga╚Ťii pentru agen╚Ťiile de plasare a for╚Ťei de munc─â

Prin noile prevederi, au fost introduse obliga╚Ťii suplimentare pentru agen╚Ťiile de plasare a for╚Ťei de munc─â ├«n str─âin─âtate ╚Öi pentru furnizorii de servicii de plasare:

  • Informarea lucr─âtorilor asupra condi╚Ťiilor ╚Öi regulilor speciale de intrare ├«n statul de destina╚Ťie;
  • Verificarea condi╚Ťiilor privind documentele necesare, ├«nainte de plecarea din ╚Ťar─â;
  • Asigurarea transportului ├«n ╚Ťara de destina╚Ťie, prin firme autorizate;
  • Informarea ITM cu privire la persoanele plasate la munc─â ├«n str─âin─âtate, ├«nainte de plecarea acestora ╚Öi, lunar, cu privire la contractele ├«ncheiate. 

Pe de alt─â parte, proiectul prevede ├«n─âsprirea sanc╚Ťiunilor pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea ╚Öi plasarea for╚Ťei de munc─â ├«n str─âin─âtate.

Ministerul Muncii pune la dispozi╚Ťia lucr─âtorilor sezonieri toate informa╚Ťiile necesare privind drepturile ╚Öi condi╚Ťiile de munc─â ├«n ╚Ť─ârile de destina╚Ťie, prin campania ÔÇŁE╚Öti lucr─âtor sezonier ├«n str─âin─âtate? Informeaz─â-te, lucreaz─â legal ╚Öi cunoa╚Öte-╚Ťi drepturile pentru a fi protejat!ÔÇŁ: https://bit.ly/3sxglxq.

Citește și: 

Cum au ajuns românii sclavi pe plantaţiile Europei

M─ârturiile unor rom├óni afla┼úi la cules de sparanghel ├«n Germania: ÔÇ×Suntem trata┼úi ca sclaviiÔÇť

Circa 120 de români, trataţi ca sclavii în Cipru

Dorian Popa
FotoJet jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (4) jpg
FotoJet (1) jpg
image png
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iliescu revolutie jpg
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg