Cât ţinem cont de termenul de valabilitate?

simeon stalpnicul png

„2 la preţ de 1" - supermarketurile oferă în plină criză promoţii de nerefuzat. Multe produse au însă termenul de valabilitate incert. Ce riscăm dacă le consumăm? Află răspunsurile din revista „Click! Sănătate" de august.

Legea prevede ca toate produsele care intră în ultimele 3 zile ale perioadei de valabilitate să fie distruse de producători, ori de magazinele de desfacere pe cheltuială proprie. Pentru a-şi vinde marfa înainte de expirarea termenului de valabilitate, supermarketurile o îmbracă în pachete de nerefuzat: baxuri întregi la un preţ cu 50% mai mic, 2, 3, 4 produse la preţ de 1... Accepţi promoţia? Atunci te alegi cu mai multe produse decât ai putea consuma până la expirarea termenului limită. Ce poţi păţi de la o cană cu lapte peste termenul de valabilitate?

Vara, ouăle rezistă doar 10 zile la frigider

simeon stalpnicul png

„Alergii, infecţie cu Salmonella ori cu Listeria... Iar producătorul nu poate fi tras la răspundere pentru toate acestea", ne avertizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, din Bucureşti. Cele mai la risc alimente sunt ouăle, cărnurile, brânzeturile. Mai ales pe timpul verii! Produse precum orezul, zahărul, pastele au un risc mic. Ce „păţesc" însă şi cele mai sigure alimente după expirarea perioadei de valabilitate? Îşi pierd valorile nutriţionale!

Când sunt promoţii, tinzi să cumperi mai multe alimente decât poţi consuma în timp util

simeon stalpnicul png

Perioada de valabilitate, în funcţie de sezon

Termenul de valabilitate este foarte bine setat de organismele în domeniu, pe baza testelor de laborator. Astfel, se stabileşte perioada în care produsul îşi păstrează caracteristicile specifice, cu condiţia respectării regulilor de transport, de manipulare, depozitare, păstrare, utilizare şi de consum.

Există reguli generale după care toţi producătorii stabilesc termenul limită. Untul de masă de tip B, cu conţinut de grăsimi de 65% are termen de valabilitate de 15 zile la frigider (+4 -+8). Untul superior, de 85% grăsime, are stabilit un termen de 30 zile la temperatura frigiderului şi de 60 de zile la o temperatură între -15 şi -20. Există şi situaţii în care termenul de valabilitate este modificat în funcţie de sezon. Ştiai că ouăle au un termen de valabilitate de doar 10 zile pentru perioada aprilie-septembrie? Iar în sezonul rece, acelaşi tip de ouă se păstrează la frigider 20 de zile?

Situaţia alimentelor la vrac

Ce se întâmplă cu termenul de valabilitate al produselor vrac? În cazul lor, poţi întreba vânzătorul care este data inscripţionată pe ambalajul original. De exemplu, mezelurile feliate pot fi consumate fără nicio problemă în următoarele două zile. Tot în două-trei zile poţi consuma peştele proaspăt pescuit.

Mai citeşte în „Click! Sănătate” de august: Cele mai bune exerciţii pentru tonifierea braţelor. Trusa verde în caz de insolaţie

simeon stalpnicul png
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
pele gettyimages 841963610 jpeg
Anamaria Prodan
Bancnotele care valorează 1800 de lire
Zile libere legale în 2023
nicolae ciuca si reprez varta foto guvernul romaniei fb
Alexander Litvinenko FOTO BBC
image
image
image
image
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png