Ovăzul, alimentul care îți scade colesterolul. Ce alte beneficii mai are

Ultima actualizare:

Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale, fiind bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Însă, în afară de faptul că este o sursă bună de substanțe nutritive, el poate ține la distanță multe probleme de sănătate. Iată de ce fulgii de ovăz trebuie incluși în alimentație!

Ovăzul, cereala care îți scade colesterolul. Ce alte beneficii mai are
Ovăzul, cereala care îți scade colesterolul. Ce alte beneficii mai are

Ajută la menținerea siluetei

În primul rând, fulgii de ovăz ajută la menținerea unei greutăți optime. Potrivit mai multor cercetări, ovăzul este bogat în beta-glucan, o fibră care reduce apetitul. În plus, sunt deosebit de sățioși, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de o cantitate mare pentru a te ridica de la masă sătul. De asemenea, dacă îți place să mănânci dulciuri, poți opta pentru un terci de ovăz cu miere de albine sau dulceață naturală. În acest fel, îți satisfaci pofta de dulce fără a mânca produse bogate în zahăr rafinat.

Pot scădea nivelul colesterolului „rău”

Ovăzul este cereala cea mai bogată în fibre solubile. Acest tip de fibre ajută la scăderea colesterolului LDL, care, în cantități peste limită, poate dăuna sănătății. Cercetările arată că, dacă persoanele cu tensiune arterială mărită consumă cel puțin 3 grame de fibre solubile pe zi, își pot reduce colesterolul cu aproximativ 8% – 23%. Trebuie să știți că o cană de fulgi de ovăz conține 4 grame de fibre solubile.

Reglează tensiunea arterială

Studiile spun că o dietă bogată în cereale integrale, precum fulgii de ovăz, are efecte comparabile cu cele ale medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale.

Stabilizază nivelul de zahăr din sânge

„Un fapt mai puțin cunoscut este că ovăzul stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Fiind bogați în fibre solubile, fulgii de ovăz au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă ca nivelul de zahăr din sânge va rămâne constant, fără a suferi modificări subite după masă. Prin urmare, riscul de diabet sau de boală coronariană este mult mai scăzut, deci, dacă suferi de asemenea probleme de sănătate, este recomandat să integrezi fulgii de ovăz în dieta ta.”, subliniază dr. Oana Cuzino, medic primar geriatrie, conform doc.ro.

Scade riscul de cancer

Consumul de fulgi de ovăz poate scădea riscul de cancer de colon, conform specialiștilor britanici. De asemenea, mai multe cercetări în domeniu arată că numai 10 grame de fibre pe zi pot scădea cu aproximativ 10% riscul de cancer colonorectal.

Îmbunătățește calitatea somnului

Aminoacizii și alți nutrienți din fulgii de ovăz stimulează producția de melatonină, un hormon prezent în organism care induce somnul. În plus, prin consumul de fulgi de ovăz este stimulată producția de insulină, ajutând astfel căile neuronale să primească triptofan, un aminoacid care acționează ca un sedativ pentru creier. Mai mult de atât, vitamina B6 din compoziția ovăzului ajută la reducerea stresului, un factor declanșator al insomniilor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net