Trei cereale care întăresc imunitatea
Atunci când cumpăraţi pâine, paste sau cereale pentru micul dejun căutaţi să fie integrale şi să conţină orz, ovăz şi secară. Sunt trei cereale foarte valoroase care, pe lângă fibre, vitamine şi minerale, conţin beta-glucani, nişte polizaharide cu rol în întărirea imunităţii.
Beta-glutanii sunt nişte minuni ale naturii a căror valoare nu este suficient apreciată. Actriţa Ani Creţu i-a descoperit şi le-a acordat spaţiu pe blogul ei: „Se găsesc în mod natural în pereţii celulari ai cerealelor (orz, ovăz, secară), bacteriilor (drojdie) şi ciupercilor (shitake şi miitake). Au acţiune antiinflamatoare şi antibacteriană, fiind dovedit că suplimentarea dietei cu beta-glutani produce un efect magic asupra imunităţii”, spune Ani Creţu. Însă nu doar pentru a te proteja de boli e bine să consumi cereale integrale şi ciuperci. Beta-glutanii sunt antitumorali, antioxidativi, reglează hipertensiunea arterială, ameliorează sindromul colonului iritabil, boala Chron, boala Lyme, colita ulcerativă, oboseala cronică, ţin sub control diabetul de tip 2, au un efect benefic în alergii, previn ridurile, ajută la vindecarea dermatitelor, eczemelor, arsurilor şi rănilor.
„De-a lungul timpului, mi-am dat seama că drumul spre o sănătate bună şi o viaţă lungă nu trece pe la fast-food sau pe lângă patiseriile de unde oamenii îşi iau un croissant, dimineaţa, ci coteşte către cerealele integrale de pe rafturile magazinelor”, spune şi prezentatoarea tv Florentina Opriş, realizatoarea unei emisiuni de sănătate la Kanal D. Cerealele integrale menţin un nivel normal al glicemiei, au rol important în protejarea inimii, menţin greutatea corporală normală, ajută digestia şi stimulează tranzitul, dau senzaţie de saţietate şi reduc pofta de mâncare pe parcursul zilei. Le puteţi consuma cu lapte normal sau vegetal, ori cu iaurturi.