Procesiune cu cinci moaşte şi Gigi Becali, la Patriarhie, în București

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

La doi ani de la ultimul mare pelerinaj de la Bucureşti, sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, organizată între 22 şi 27 octombrie, a făcut din cel mai mare oraş al ţării centrul ortodoxiei româneşti.

Prima mare procesiune, din București, după pandemie

Moaştele a cinci sfinţi au fost purtate ieri prin centrul Capitalei, iar în primul rând al procesiunii a fost pentru întâia dată Gigi Becali, care a purtat icoana Sfântului Dimitrie cel Nou.

În perioada 22-28 octombrie, la Bucureşti, în Dealul Patriarhiei, redenumit de mai-marii Bisericii Ortodoxe Române ”Colina Bucuriei”, are loc al doilea mare pelerinaj al României după cel de Sfânta Parascheva de la Iaşi.

Citește și: Gigi Becali, declarații uimitoare după moartea lui Arșinel: ,,Ce pierdere, tată?”

Este vorba de sărbătorirea Sfântului Dimitrie cel Nou (27 octombrie), ocrotitorul oraşului. Pentru a da mai multă importanţă evenimentului, ieri, pe 24 octombrie, a fost organizată procesiunea Calea Sfinţilor, reluată pentru prima oară după pandemie.

Patronul FCSB a fost în primul  rând de pelerini ieri, în București
Patronul FCSB a fost în primul rând de pelerini ieri, în București

Începând cu ora 12.20, aproape 3.000 de pelerini au mers pe străzile Bucureştiului, împărţiţi în trei coloane şi s-au întâlnit la poalele dealului. Coloana plecată de la Catedrala Patriarhală, purtând moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, a fost condusă de PS Timotei Prahoveanul, iar cea de la Catedrala „Sfântul Spiridon” – Nou, cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie, a fost condusă de PS Varlaam Ploieşteanul.

Cele două alaiuri s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei cu o delegaţie greacă care a adus la Bucureşti un fragment din moaştele Sfântului Grigorie Palama şi au urcat împreună spre Catedrala Patriarhală. În alai primii veneau preoţii şi călugării din Ilfov şi Bucureşti, sute de suflete, apoi credincioşii, în primul rând fiind remarcat Gigi Becali, care purta strâns la piept icoana Sfântului Dimitrie cel Nou.

Vezi și: A fost descoperit mormântul Sfântului Nicolae! Unde sunt moaștele acestuia?

Moaştele au fost depuse în ”Baldachinul Sfinţilor”, construit acum câţiva ani. Moaştele au fost aşezate spre cinstire în Baldachinul Sfinţilor de pe Dealul Patriarhiei, unde vor rămâne până vineri seara, 28 octombrie. Printre primii care s-au închinat la moaşte a fost Ana Georgescu.

Am venit, mamă, de la 4.30 ca să mă rog la moaşte. Eu vreau în primul rând pace, nu război, vreau bine pentru toată lumea, chiar şi pentru duşmani, că prea ne-am înrăit”, ne-a spus bucureşteanca.

Sute de prelați din București  și Ilfov au fost prezenți
Sute de prelați din București și Ilfov au fost prezenți

3.000 de pelerini au fost prezenți

Credincioşii care vor să se închine la moaşte sunt încolonaţi pe tot dealul care urcă la Patriarhie şi sunt separaţi de ceilalţi trecători prin garduri şi flancaţi de jandarmi. Floarea Mocanu se uită cu jind la cei de lacoadă, dar după ce află unde este capătul se decide să se roage de departe şi să vină altă dată la moaşte.

Se stă prea mult, am aflat că rândul dă colţul şi o ia pe stradă mai departe. Prea mult de stat, dar dacă este să mă ajute, Dumnezeu mă ajută şi dacă mă rog de aici”, spune resemnată bătrâna.

Nu rata nici: Cum arăta, de fapt, Sfântul Nicolae. Cercetătorii i-au reconstituit fața 

Mai-marii bisericii vor ca pelerinajul organizat de Sfântul Dimitrie cel Nou să bată recordul de pelerini prezenţi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. După procesiunea Calea Sfinţilor, alte două momente importante ale pelerinajului vor fi miercuri 26 şi joi 27 octombrie când, între orele 7.30-11.30 se va distribui credincioşilor anafură sfinţită de patriarhul Daniel. Pelerinajul se va încheia vineri, 28 octombrie, la ora 22.00.

Moaștele au fost purtate  cu grijă prin Capitală
Moaștele au fost purtate cu grijă prin Capitală

Cine este Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al cetății Bucureștilor, canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română. Potrivit crestinordox.ro, Sfântul Dimitrie s-a născut în timpul împăraților româno-bulgari Petru și Asan (secolul al XIII-lea), în satul Basarabovo din Bulgaria.

Citește și: Care este semnificatia atingerii moaștelor din racla Cuvioasei Parascheva de la Iași

Moaștele sfântului au fost așezate cu cinste în actuala Catedrală patriarhală din Bucureşti, pe 13 iulie 1774. Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureştilor în anul 1792, în vremea mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net