Programul «Tomata» ieftineşte roşiile

Preţurile legumelor au scăzut drastic în sudul ţării, spre încântarea cumpărătorilor, dar spre disperarea fermierilor. Aceştia se tem deja că, cel puţin în cazul tomatelor, se va ajunge din nou la supraproducţie, scrie adevarul.ro. Iată cu cât se vând legumele la tarabe! 

Programul „Tomata” a adunat în acest an peste 17.000 de „adepţi“, care vor sprijinul de 3.000 euro de la stat, iar judeţul Olt este campion la numărul de cereri depuse (peste 5.800). În loc să fie motiv de bucurie, legmicultorii sunt îngrijoraţi că va fi supraproducţie şi că nu vor avea unde să-şi vândă roşiile, nici pe preţuri de nimic.

Citește și: Nu-ți plac legumele? Uite ce să faci ca să le mănânci cu plăcere

În pieţele volante din Slatina şi Caracal ajung adevăraţii producători, cu marfă de calitate, sigură pentru consum. Cantităţile care pot fi însă vândute sunt infime faţă de cât se produce, deja, în bazinele legumicole de la nivelul judeţului, informează adevarul.ro. 

În piaţa volantă din Caracal, preţurile afişate sunt unele corecte şi care le-ar permite să obţină şi un mic profit, sunt de părere producătorii. Căpşunile se vând la Caracal cu 8 lei/kg, castraveţii cu 5 lei/kg, roşiile cu 7 lei/kg, usturoiul - 3 lei/legătura, morcovii - 3 lei/legătura, ceapa verde - 3 lei/legătura, salata - 2 lei/bucata etc. În pieţele tradiţionale, în schimb, unde producătorii şi comercianţii luptă umăr la umăr pentru clienţi, preţurile sunt mai mici.

Roşiile vândute de producători au scăzut până la 4 -7 lei/kg, în funcţie de dimensiuni, iar cele de import sunt chiar mai ieftine. Până şi „aurul roşu“, cireşele, a scăzut la 15 lei/kg.  

Citește și: Scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe! Avertismentul fermierilor

«Noi ne-am chinuit să-ncălzim, şi-acum iau toţi 3.000 euro!»

Dacă pentru consumatori scăderea preţului legumelor este o veste bună, din „patria“ producătorilor se aude deja disperarea. Producătorii de tomate care s-au chinuit toată iarna şi primăvara să încălzească solariile, cu costuri uriaşe, nu mai au ce face în privinţa preţurilor. Înainte ca ei să-şi fi epuizat marfa produsă cu eforturi disperate pe piaţă apar tomatele din solariile neîncălzite. Crescând cantitatea, a scăzut preţul.

Legumicultorii care nu au investit în încălzire sunt dispuşi să vândă şi ieftin, pentru că şi ei, ca şi „curajoşii“ care au produs timpuriu vor încasa ajutorul de 3.000 euro dat de stat celor înscrişi în programul „Tomata“. Anomalia a apărut ca urmare a faptului că statul a prelungit perioada de recoltare.

Iniţial, în programul „Tomata” era prevăzută condiţia ca fermierul să recolteze şi să comercializeze până la 10 iunie 3 tone tomate/1.000 mp, însă între timp termenul de recoltare s-a extins până la 1 iulie. „Ne-a terminat! Păi, cât m-am chinuit eu, şi de când, şi acum iau şi ei tot ca noi!“, spune un fermier care îşi vinde legumele şi în Piaţa Zahana din Slatina.  

Situaţia este aproape dramatică în localităţile cu sute de solarii. În zona de sud a judeţului Olt roşiile se vând angro cu 1,5 - 2 lei/kg, iar producătorii sunt la mâna celor care achiziţionează legume cu sutele de kilograme, chiar din poarta fermierului. Castraveţii au ajuns la 2-3 lei/kg, de la o zi la alta preţul scăzând şi cu 50%.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net