Sfinte Sisoe! Îi rostim aproape zilnic numele și azi îl sărbătorim

Sfântului Sisoe îi rosti numele aproape zilnic, în celebra expresie de uimire „Sfinte Sisoe!”

Este o formulă des întâlnită, la concurența cu altă reacție cu tentă religioasă, importată, „Jesus!”, rostită în unele cazuri tradusă, „Isuse!”.

Se spune că readucea morții la viață

Chiar dacă nu este o licență literară propriu-zisă, expresia este utilizată, deseori, în traduceile producțiilor cinematografice, scrie Adevărul.

Ei bine, Sfântul Sisoe chiar a existat, prin misiunea sa apostolică ajungând să ocupe un loc binemeritat printre marile figuri religioase cinstite în religia creștină.

Sfântul Sisoe a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare, iar după moartea acestuia, s-a retras în locurile care aveau nevoie de învăţătura sa. A trăit 72 ani, neîncetând să creadă în puterea credinţei sale. 

Citește și: Calendar ortodox 2022, iulie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Se spune că Sfântul Sisoe cel Mare a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele şi de a învia morţii. Cuviosul Sisoe ar fi fost adeptul postului absolut, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile, în timpul postului alimentar.

A murit  în anul 429 şi despre moartea lui a rămas o legendă. Se spune că, presimţind că i se apropie sfârşitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeţi şi îngeri. La final, a venit Însuşi Dumnezeu, care le-a spus celorlalţi: „Duceţi vasul ales al pustiului!”.

Revelația de la mormântul lui Alexandru Macedon

Despre acest sfânt există o sumedenie de scrieri religioase, referitoare cu precădere la minunile săvârşite de acesta. Chiar şi marele scriitor George Topârceanu a îmbrăcat în haine artistice „Minunile Sfântului Sisoe”.

Se ştie că a trăit în deşert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaş de încredere al învăţăturilor Sfântului Antonie cel Mare. A devenit pustnic, îmbinând rugăciunea cu munca.

În iconografia creștină, deseori, Sfântul Sisoe este reprezentat ca un sfânt care se minunează la vederea unui mormânt deschis. Mormântul reprezentat este al marelui împărat Alexandru Macedon.

Citește și: Preafericitul Daniel, scrisoare deschisă către Ministerul Educației. Nemulțumirile înaltului prelat

Legenda spune că Sisoe a vizitat mormantul marelui împărat și avut revelație legată de egalitatea oferită tuturor de moarte. Probabil că această poveste stă la originea experesiei din zilele noastre.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop 4 august jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
cozonac jpg
chair 4922358 1280 jpg
manastirea caraiman jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
presedinte1 jpg
Centru sortare numarare RetuRO (2) jpg
satul Polovragi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net