Sună clopoţelul! Uite ce îi aşteaptă pe elevi în noul an şcolar!

Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)
Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)

Circa 3 milioane de elevi se întorc în bănci, luni, 16 septembrie. Fiecare şcoală are propriul program de deschiderea noului an de învăţământ. Cei mai emoţionaţi vor fi părinţii bobocilor din clasele poregătitoare şi clasa întâi. Click! vă spune ce noutăţi îi aşteaptă pe şcolari.

În toată ţara, sunt 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 şcoli generale, 1.619 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 grădiniţe, frecventate de circa 2.700.000 de elevi.Anul şcolar 2013-2014 va avea 36 de săptămâni, adică 175 de zile lucrătoare.

Anul şcolar a fost împărţit aproximativ egal, iar vacanţele sunt scurte. În acest fel, se poate realiza un echilibru între timpul alocat studiului şi acela alocat asimilării învăţării şi perioadei de odihnă, argumentează Ministerul Educaţiei.

O altă noutate este acordarea unei zile în plus în vacanţa de Paşte. Copiii şi profesorii vor sta acasă marţi, 22 aprilie.


    Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)
Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)

Elevii din clasele primare vor învăţa după programe noi şi au fost introduse discipline opţionale indeite: Educaţie civică, Educaţie financiară, Filosofia pentru copii. La aceste ore, şcolarii vor învăţa să comunice, să salute, să lucreze în echipă şi la ce folosesc banii. Remus Pricopie, ministrul educaţiei, spune că noile programe vor ajuta copiii să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce învaţă la şcoală.

Va fi introdusă o nouă metodă de predare: teatru în şcoli.

„Sper să conturăm ideea de teatru în şcoli, care îmbină o serie de elemente. Putem să avem elemente de literatură pentru că evident o piesă de teatru pusă în scenă are în spate un autor care a fost sau nu studiat la Limba română. Dacă nu a fost studiat el este studiat suplimentar. Şi iată cum poţi să pleci de la o lucrare, o nuvelă, o piesă de teatru şi să ajungi la dimensiunea mai dinamică, mai plăcută a acestei cărţi”, a argumentat Remus Pricopie, citat de Agerpres.

La clasa I, copiii primesc manualele noi, de Română, Matematică şi Cunoaşterea mediului, dar trebuie să îl cumpere pe cel de Religie, iar de la clasa a II-a vin manuale de la generaţiile anterioare.

ADMITEREA LA LICEU

Repartizarea se va face tot computerizat, în baza mediilor din gimnaziu şi de la Evaluarea naţională.

Însă, ponderea acestora a fost modificată, nu mai sunt egale ca valoare. Ministerul Educaţiei spune că sunt diferenţe mari între rezultatele de la testare şi mediile din gimnaziu, semn că profesorii sunt mai darnici în timpul claselor V-VIII. Astfel, la  admiterea din 2014, media din gimnaziu va conta doar 25%, iar restul de 75% va fi media de la Evaluarea naţională.

Admiterea în clasa a IX-a va începe în luna mai, cu probele de aptitudine, la limba maternă şi pentru o limbă modernă, iar prima etapă de repartizare va avea loc în 16 iulie. Vor urma alte două etape de repartizare, pentru cei care au rămas fără loc sau cei care nu au participat în prima etapă.

Absolvenţii de clasa a VIII-a care împlinesc 18 ani se pot înscrie doar la învăţământul seral sau la cel cu frecvenţă redusă. Pentru aceştia, admiterea la liceu pentru anul scolar viitor 2014 -2015 se face între 15 iulie şi 25 iulie 2014.

Peste 11.000 de poliţişti se vor afla în stradă, în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia începerii noului an şcolar, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. Dintre aceştia, peste 9.000 sunt poliţişti de ordine publică, peste 1.400 poliţişti de la rutieră şi 800 de poliţişti de la alte structuri.

Cursuri -luni, 16 septembrie 2013 -vineri, 20 decembrie 2013. În perioada 2 - 10 noiembrie 2013,  clasele din învăţământul primar şi preşcolarii vor fi în vacanţă.Vacanţa de iarnă -sâmbată, 21 decembrie 2013 -duminică, 5 ianuarie 2014Cursuri -luni, 6 ianuarie 2014 -vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanta intersemestrială -sâmbată, 1 februarie -duminică, 9 februarie

Semestrul al II-leaCursuri -luni, 10 februarie -vineri, 11 aprilieVacanţa de primăvară -sâmbătă, 12 aprilie -marţi, 22 aprilieCursuri -miercuri, 23 aprilie - vineri, 20 iunie 2014

Vacanţa de vară -sâmbătă, 21 iunie -duminica, 14 septembrie

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
inna sexy jpg
cub gabi bădălău png
horoscop jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
image
image
image
image
image
image
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg