Un focar de scarlatină a fost ținut secret! Care este școala unde cazurile au explodat

Un focar de scarlatină a fost descoperit la o școală din Târgu-Mureș. Grav este faptul că Direcția de Sănătate Publică nu a fost informată cu privire la acest lucru. Amintim că scarlatina este extrem de contagioasă, iar tratamentul este de cele mai multe ori cu antibiotice.

Tot mai multe cazuri de scarlatină la copii Foto: Shutterstock
Tot mai multe cazuri de scarlatină la copii Foto: Shutterstock

Cazuri de scarlatină în Târgu-Mureș

Şapte cazuri de scarlatină au fost înregistrate doar în ultima săptămână la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu", din Târgu-Mureş. Nici părinţii, nici autorităţile nu au fost anunţate cu toate că scarlatina este extrem de contagioasă, scrie Observatornews.ro. Cei de la DSP Mureş au aflat din presă despre acest lucru şi au trimis o echipă la respectiva şcoala pentru a investiga situaţia.

Toate cele 7 cazuri au fost înregistrate la elevi care învaţă doar în unul dintre cele două corpuri de clădire în care funcţionează şcoala. Mâine, 9 februarie, cu acordul părinţilor, cei de la DSP vor să ia probe de la toţi copiii care învaţă în clădirea respectivă.

Tratamentul se face cu antibiotice 

În trecut, scarlatina era o boală de temut, adesea fatală, din cauza complicațiilor severe pe care le provoca în rândul copiilor: meningită, abcese cerebrale sau pulmonare, pneumonie, osteomielită (infecție a oaselor) și otite. Dezvoltarea antibioticelor a făcut ca această afecțiune să nu mai fie atât de periculoasă. Totuși, complicațiile nu sunt excluse dacă nu e tratată prompt și corect.

Ce este, de fapt, scarlatina 

Scarlatina este o boală infecțioasă care afectează cu precădere copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea apare rar la copiii cu vârste sub 3 ani, conform Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Infectarea nu este exclusă la adulți. Un risc mai mare îl au părinții care au copii de vârstă școlară și, în general, cei care intră frecvent în contact cu copiii. 

Cum se transmite boala

Scarlatina este cauzată de bacteria Streptococcus pyogenes, mai cunoscută ca streptococul de grup A sau streptococ beta-hemolitic de grup A. aceeași bacterie provoacă majoritatea faringitelor de cauză bacteriană. 

Streptococul de grup A este foarte contagios. El se transmite prin contactul direct cu persoana infectată sau prin particulele dispersate în aer de aceasta în timpul strănutului, tusei sau vorbitului. Bacteria se răspândește foarte ușor în colectivitățile de copii (grădiniță, școală), unde pot apărea focare de scarlatină. Unele persoane infectate cu streptococul de grup A nu au simptome de scarlatină și nu par bolnave. Cu toate acestea, ele pot răspândi bacteria, dar persoanele simptomatice sunt mai contagioase. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net