Vai de creditele noastre!

Ultima actualizare:

    Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,13%, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani
Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,13%, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut ieri la 3,13%, cel mai mare nivel din septembrie 2014, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Cât a crescut ROBOR

Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%, iar vineri, 22 iunie, trecuse pragul de 3%, până la 3,09%, prag estimat a se atinge abia spre sfârşitul anului, conform previziunilor specialiştilor. Organizaţia profesională CFA România, a analiştilor financiari, anticipa în urmă cu câteve luni că rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni va ajunge la 3,02 în decurs de un an. Totodată, şi indicele ROBOR la şase luni a crescut luni la 3,20%. 

De ce se întâmplă acest fenomen

La începutul lunii februarie, pe fondul presiunilor inflaţioniste, BNR a decis să majoreze pentru a doua oară în acest an rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an de la 2% pe an, revenind la nivelul practicat în urmă cu trei ani. Creşterea dobânzii ROBOR din ultima perioadă este şi un efect al acestei decizii. Mişcarea BNR a venit ca urmare a inflaţiei în continuă creştere.

Cât cresc ratele

Românii cărora zilele acestea li se actualizează dobânda trebuie să se aştepte la un plus de circa 160 lei la rată, faţă de acum 3 luni. Este un calcul făcut la un împrumut Prima Casă pe 30 de ani în valoare de 225.000 de lei. Faţă de octombrie anul trecut, plusul este de circa 300 de lei între rata actuală şi cea de atunci. La un indice ROBOR de 4%, rata va ajunge 1.350 de lei, conform unei simulări făcute de finzoom.ro. Deci, cumpătare români, vin vremuri grele!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net