Medic israelian: «Vom mai avea variante COVID, dar vor fi mult mai puţin virulente»
Un cunoscut medic israelian cu origini în România, Herman Berkovits, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi convinşi scepticii să se vaccineze şi ce crede despre viitorul pandemiei.
Născut în România, la Târgu Lăpuş, Herman Berkovits (74 de ani) a urmat Medicina la Cluj şi este medicul personal al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu. Consul onorific al României în Israel, el este şi doctor honoris causa şi decorat de universităţi de medicină recunoscute din România, precum cele din Cluj, Bucureşti şi Iaşi.
Berkovits a ajuns în atenţia întregii lumi ca medicul care a administrat primul vaccin anti-Covid în Israel chiar lui Netanyahu, în condiţiile în care Israel a fost prima ţară din lume care a trecut la imunizarea populaţiei încă din 2019.
Herman Berkovits a explicat succesul campaniei de vaccinare din această ţară. În Israel, spune el, au ieşit în faţă doar experţii, iar primii cărora li s-a explicat situaţia au fost rabinii, care se opuneau iniţial cu vehemenţă vaccinării. Cei mai mulţi dintre ei au fost convinşi, iar ulterior aceştia i-au convins la rândul lor pe sceptici.
Succesul Israelului, sursă de inspiraţie pentru România
„În Israel, iniţial erau 1.200.000 de oameni care se opuneau vaccinării. Şi au ieşit în fiecare zi cei mai importanţi medici ai Israelului, în care populaţia avea încredere. Şi le-au dat oamenilor explicaţii. Câte un minut, un minut jumătate. Asta este boala, ăsta este virusul, ăsta este vaccinul. Dacă sunt efecte secundare sunt uşoare, aşa că mergeţi la vaccinare! Şi dacă s-a ieşit în fiecare zi cu explicaţii, multă lume s-a convins. Şi astăzi, să ştiţi, în fiecare zi sunt oameni care se duc la prima vaccinare.
Şi azi încercăm să-i convingem pe unii. Al doilea lucru care este important este ca persoanele influente, persoanele religioase, să fie convinse. La noi, rabinii cei mai importanţi au fost împotriva vaccinului până când li s-a explicat. Şi aceşti rabini sunt oameni foarte deştepţi, au înţeles ce este vaccinul şi le-au explicat şi altora. La început au murit foarte mulţi dintre religioşi care nu au fost vaccinaţi, familii mari cu mulţi copii şi care trăiesc în case mici, înghesuiţi”, a spus medicul.
Pentru viitor, Berkovits este optimist. Chiar dacă boala va continua să existe, virusul va face din ce în ce mai puţine victime. „Cred că vom mai avea tot felul de variante din această familie a coronavirusurilor, dar vor fi cu mult mai puţin virulente şi vor trece ca o gripă, deşi nici gripa nu e tocmai o boală uşoară. Şi de gripă moare foarte multă lume. Trebuie să ştie lumea că e importantă vaccinarea împotriva COVID-19, dar şi vaccinarea împotriva gripei”, a conchis medicul.