Vor să-l scoată pe președinte din schema numirii procurorilor-șefi

Ultima actualizare:

    Puterea nu vrea să-l mai lase pe Klaus Iohannis să-i numească pe procurorii-șefi
Puterea nu vrea să-l mai lase pe Klaus Iohannis să-i numească pe procurorii-șefi

Senatorii jurişti dezbat astăzi proiectul prin care preşedintele este exclus din procedura de numire a procurorilor-şefi. Omenii au reacționat imediat și au anunțat că vor protesta în fața Parlamentului.

Proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, iniţiat de către Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căruia preşedintele şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general al Românieiva fi discutat, astăzi, în Comisia juridică a Senatului, anunță news.ro.

Dacă proiectul va deveni lege, aceştia vor fi desemnaţi de către CSM.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", prevede proiectul de lege.

Revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general.

În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Oamenii protestează astăzi la Parlament

Un protest faţă de acestă mișcare a fost anunţat pe Facebook, manifestanţii intenţionând să înconjoare Palatul Parlamentului cu maşinile, motocicletele şi bicicletele.

Oamenii se vor strânge astăzi în Piaţa Constituţiei la ora 13.00, după care, la 13.30, vor pleca într-un marş în jurul Parlamentului, deplasându-se în coloană cu 10 kilometri pe oră şi claxonând, spun organizatorii.

Aşa reuşim să ne facem vocea auzită de către parlamentari şi senatori care propun legi fără să le aducă în discuţie publică”, se arată pe pagina evenimentului. Organizatorii spun că doresc să facă "un gest de nesupunere civică”, dând exemplu manifestaţiile asemănătoare din Cluj şi Arad, unde mai mulţi şoferi au blocat traficul, luna trecută, mergând pe şosea cu 10 kilometri pe oră, claxonând şi având lipite pe maşini afişe cu mesajele ”#Rezist”, ”Nu corupţiei”, ”Jos penalii!”,  ”Corupţia ucide” sau ”Susţinem proclamaţia România 2017”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net