Zilierii români plecați în Vest, în plină pandemie: «Aici munceşti şi te întorci acasă cu o grămadă de bani»

Ultima actualizare:

    Oamenii muncesc la câmp  pentru 10 euro pe oră
Oamenii muncesc la câmp pentru 10 euro pe oră

O lume întreagă i-a văzut cum s-au înghesuit în aeroporturi pentru a pleca la muncă în vestul Europei. Şi asta în plină pandemie de coronavirus. Ce-i mână la lucru? Nu le e frică?, ne-am întrebat cu toţii. „Aici munceşti şi pleci acasă cu o grămadă de bani“, explică zilierii.

Un sucevean din comuna Moldoviţa, plecat la cules de sparanghel în localitatea Ganacker din Germania, a făcut pe reporterul preţ de câteva minute pentru cotidianul online ”Ziar de Suceava”. Acesta şi-a întrebat colegii despre condiţiile de muncă şi de cazare pe care le-au găsit în vestul Europei. Cetăţenii români s-au arătat mulţumiţi de tot ceea ce au găsit în Germania, apreciind că au de muncă şi că pot strânge o sumă considerabilă de bani. El şi-a îndemnat colegii de muncă să povestească despre modul în care sunt trataţi de către angajatori şi despre condiţiile de muncă şi cazare. „Aici vii şi munceşti şi pleci cu o grămadă de bani”, spune unul dintre zilieri.

Mii de români au luat cu asalt  aeroporturile în ultimele zile  pentru a pleca la muncă în Vest
Mii de români au luat cu asalt aeroporturile în ultimele zile pentru a pleca la muncă în Vest

”La cules de sparanghel lumea e înţelegătoare cu toată lumea, nu ne certăm aici. Aici poţi face un ban cinstit nu ca în România”, povesteşte un tânăr moldovean, care le recomandă şi altora să-l urmeze. ”Mâncare aveţi bună?”, întreabă suceveanul ”Daaa, este foarte bună”. ”În ţară ce ai lucrat?!, ”În România, am lucrat la plivit buruiana de la lângă copăceii mici. Luam 70 de lei pe zi. Cu mâncarea noastră şi apa noastră”, explică băiatul.

Un alt bărbat aflat la muncă în Germania a precizat că a fost nevoit să plece din ţară deoarece nu avea unde să muncească şi dacă găsea nu reuşea să se întreţină cu banii pe care îi câştiga. Aici ia 10 euro pe oră. ”Stăm la un hotel, ne-a dat mâncare, ne-a dat haine, ne-a dat apă, ne-a dat tot ce ne trebuie. Suntem foarte mulţumiţi. În România trebuie declaraţii, 10 măşti şi trei perechi de mănuşi, combinezoane, tot ce trebuie şi tot îţi pun amenzi. Aici mergem câte 15 oameni în autobuz. Avem măşti, ne-a dat măşti de la firmă, ne-au dat haine, ne-au dat tot, de muncă, hotel, mâncare, tot ce ne trebuie. Suntem foarte mulţumiţi faţă de România noastră”, spune omul şi completează cu năduf.

”De ce să ne placă în România, dacă hoţii ne-au furat toate pădurile, tot ce a fost mai bun s-a distrus şi nu mai avem de muncă. Au tăiat toate pădurile şi s-au îmbogăţit şi noi trebuie să lucrăm la străini. Tot acasă venim şi tot acolo lăsăm banii. Ce să facem? E foarte greu. Ăia din Parlament, ăia mari, ăia câştigă bani. Chiar dacă este nu-ţi ajunge nici de mâncare. Mai ai şi o familie...”. Mai sunt 4 zile până la Paşte, dar oamenii nu-şi fac planuri de sărbătoare. ”De Paşte vă lasă liberi sau lucraţi? Lucrăm şi de Paşte... Ei sunt catolici. Lucrăm şi de Paşte... Nu avem Paşte, nu avem sărbătoare, nu avem nimic. Aici vii şi munceşti şi pleci cu o grămadă de bani acasă. Toţi care au fost, s-au întors şi au făcut case, şi-au făcut gospodării pe baza sparanghelului”. Muncitorii români din Ganacker par foarte mulţumiţi de condiţiile pe care le-au găsit în Germania şi îşi doresc să câştige cât mai mulţi bani pe care să-i aducă acasă la familiile lor.

Zilierii sunt cazaţi în hoteluri  şi sunt foarte mulţumiţi
Zilierii sunt cazaţi în hoteluri şi sunt foarte mulţumiţi

1.100 de români, la cules de căpșuni în Anglia

Un avion Boeing 737, cu 180 de români la bord, a decolat marți dimineață de pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni cu destinația Stansted, Marea Britanie. Conform Daily Mail, fermierii au apelat disperați la această soluție pentru că englezii fug de munca la țară.

180 de români au acceptat să își sacrifice sfintele Sărbători de Paște pentru a-i ajuta pe britanici să își salveze economia amenințată de un colaps istoric, fără precedent în ultimii 300 de ani. În urmă cu doar șase ani, liderul UKIP, Nigel Farage făcea ”din țânțar armăsar” invocând invazia migranților bulgari și români în Regatul Unit și cerea limitarea accesului pe piața muncii a cetățenilor europeni, iar demersul lui s-a finalizat prin Brexit. Acum, economiștii britanici avertizează un colaps fără precedent al economiei, cu pierderi de peste 35% și o rată a șomajului de 10%. Și, culmea, englezii nu vor să muncească la ferme.

Avionul care a aterizat marți pe Stansted este primul dintr-o serie de șase transporturi care vor avea loc în următoarele săptămâni. Românii vor culege căpșuni, mure, zmeură și alte fructe de pădure. Ei sunt preluați de pe aeroport cu autobuze și duși la ferme din Lincolnshire. Muncitorii au fost testați la București pentru COVID-19. Guvernul Johnson speră să reducă deficitul la 273 miliarde de lire sterline, estimat la finele lunii iunie. Regatul Unit nu a atins încă vârful epidemiei, înregistrând până ieri 95.000 de contaminări și peste 12.000 de decese. 

Flash news

Ajutor divin. Arhiepiscopia Târgoviştei a organizat marţi, 14 aprilie, procesiunea cu moaştele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti. Preoţii s-au rugat pentru „încetarea pandemiei” de coronavirus, transmiţând credincioşilor că pot urmări procesiunea şi de la balcoane. În faţa spitalului judeţean, aproximativ 60 de angajaţi ai unităţii medicale au ieşit să se închine la moaşte. Pe reţelele sociale, mai mulţi internauţi s-au arătat revoltaţi de faptul că medicii şi asistenţii au ieşit din spital să se închine la moaştele Sf. Nifon și că acum riscă să fie amendați.Suspecți. Un medic și patru asistente de la Spitalul Județean de Urgență din Pitești au fost băgați în izolare după ce au început să manifeste simptome de infecție respiratorie acută. “Domnul doctor avea o tuse de două saptămâni, iar asistentele aveau semne de răceală de vreo două-trei zile. Spitalul nu a comunicat nimic DSP-ului despre aceste situații. Au fost trimiși acasă toți, în izolare, și li s-au prelevat probe”, precizează prefectul de Argeș, Emanuel Soare. Medicul în cauză a făcut săptămâna trecută un test rapid pentru COVID-19, iar rezultatul a ieșit negativ. Prefectul anunță demiteri „pe toată linia” dacă vreunul dintre teste va ieși pozitiv.De la pesta porcină la coronavirus. Direcția de Sănătate Publică va primi un aparat tip RT-PCR pentru depistarea pestei porcine ca să-l folosească acum și pentru testarea persoanelor suspecte de infectare cu virusul Covid -19. Aparatul va veni de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, instituție care-l are din 2006. Însă, fiind de generație mai veche, aparatul nu permite realizarea unui număr foarte mare de teste zilnic, circa 15, scrie adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net