Părăsit de o mamă care naşte pe bandă rulantă
Cele mai multe dintre tinerele mame care îşi abandonează bebeluşii după câteva zile de la naştere sunt minore, respinse de către familie, provin din mediul rural, nu au acte de identitate şi nici studii.
Cel mai recent caz s-a întâmplat la finele lunii decembrie a anului trecut. O tânără a născut un băiat pe care l-a părăsit însă la câteva zile după ce acesta a văzut lumina zilei.
Andrei, aşa cum bebeluşul a fost botezat de cadrele medicale, a fost lăsat în grija statului deoarece mama sa a susţinut că nu are banii necesari ca să îl întreţine.
"Cazul copilului născut în luna decembrie a anului trecut este mai special pentru că mama lui s-a obişnuit să nască odată la doi ani, iar apoi nu mai este interesată de soarta lor.
I-am pus noi un nume. Îl cheamă Andrei şi a fost luat în grijă de un asistent maternal. Creşterea este cauzată în principal de problemele socio-economice cu care se confruntă familiile sau mamele singure", ne-a spus Ani Tudorache, asistent şef la Secţia de nou-născuţi a Spitalului de Urgenţă din Focşani.
Sărăcia este cauza principală
Sărăcia este principalul pretext învocat de părinţii care îşi abandonează copiii. Cei mai mulţi sunt lăsaţi chiar pe holurile Protecţiei Copilului sau direct în spitale."Din cauza sărăciei şi a lipsei educaţiei, mulţi părinţi sunt consumatori de alcool şi ajung să-şi neglijeze copiii şi chiar să îi abuzeze fizic şi psihic.
Mai sunt şi copiii care au ghinionul de a se naşte cu un handicap. Creşterea şi îngrijirea unui astfel de micuţ este un lucru destul de dificil, iar mulţi părinţi aleg să îl facă uitat într-un centru de plasament de unde este preluat de un asistent maternal", spun oficiali ai Protecţiei Copilului.
25 de cazuri în doi ani
În Focşani, numărul abandonurilor de nou-născuţi a rămas constant, în ultimii doi ani înregistrându-se 25 de cazuri. Poliţia a demarat mai multe anchete pentru descoperirea identităţii mamelor care şi-au bebeluşii de izbelişte. Munca este una de sisif pentru că cele mai multe mămici vin în maternitate fără acte de identitate iar spitalul trebuie să declare abandonul la 24 de ore.